Cele 36 de biserici de lemn din Bucovina, pe cale de disparitie


Intră acum și în grupul de

Consilierii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava vor efectua în perioada următoare o serie de inspecţii pentru a verifica starea celor 36 de biserici de lemn din Bucovina, dar şi pentru a semnala autorităţilor locale „aspecte care ţin de buna lor funcţionare”. Potrivit directorul DCPN Suceava, aceste bisericuţe au intrat în „uitarea celor care ar trebui să aibă grijă de ele, având în vedere că fac parte din patrimoniul imobil, şi se află în paragină, fiind dezafectate”.

„Bisericile vechi de lemn din teritoriu vor dispărea, încet, în timp”, atrage atenţia Daniel Hrenciuc, având în considerare faptul că, pe vremea când au fost construite bisericuţele, comunităţile de care aparţineau erau foarte mici, dar s-au mărit între timp şi au avut nevoie de biserici mai mari. „Rămasă în umbra celei noi, biserica veche se degradează lent şi la un moment dat, şi cu grija unor binevoitori, va dispărea, fiindcă oricum patrimoniul este mutat în cea nouă”, menţionează şeful DCPN Suceava.

Acesta a exemplificat cu bisericile de la Putna – cea mai veche de altfel, ctitorie a lui Ştefan cel Mare „de o mare fineţe” adusă de la Volovăţ, Vicovu de Jos, Moara, Lămăşeni sau Şerbăneşti.

Biserica de lemn din Vama a fost salvată, fiind acum în Muzeul Satului Bucovinean de la Cetate, după ce a fost restaurată, „dar câte biserici pot ajunge într-un muzeu”, întreabă Daniel Hrenciuc.

Conducerea DCPN Suceava se gândeşte la o strategie pentru salvarea acestor monumente. „Deocamdată studiem soluţii pentru această problemă. Ne consultăm cu specialişti din diverse domenii şi vom elabora o strategie, aceasta cât mai repede, atât timp câte aceste adevărate bijuterii tradiţionale din lemn mai există”, a concluzionat şeful DCPN Suceava.


Intră acum și în grupul de