Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la Suceava: „Absolventii nu mai vor sa se indrepte spre institutii de invatamant superior cu un viitor incert” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aflat la Suceava la o întâlnire de lucru a inspectorilor şcolari generali din ţară, organizată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS), în perioada 21-24 iulie, ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a transmis absolvenţilor de bacalaureat să nu se îndrepte spre instituţii de învăţământ cu viitor incert.

„În urma întâlnirii de vineri am analizat rezultatele examenului de bacalaureat şi rezultatele concursului de titularizare. Concluzia cu care eu plec de la această întâlnire este aceea că cel mai important factor care a dus, şi care va duce în continuare la curăţirea sistemului de învâţământ de practici care nu ne-au făcut foarte multă cinste, este resursa umană din sistem”, a declarat Funeriu.

Potrivit acestuia, principalul merit pentru modul de organizare a examenului de bacalaureat din acest an şi a concursului de titularizare revine resursei umane, dascălilor României care au înţeles mesajul ministerului de resort şi care nu au mai dorit să ia parte la un tip de comportamente care nu au făcut cinste învăţământului din România.

În cadrul întrunirii de la Suceava, Daniel Funeriu a discutat şi despre ordinul de ministru pe care l-a semnat miercuri seară, prin care „ceea ce tradiţional se întâmpla în luna august pentru ocuparea posturilor la suplinire, se va întâmpla în acest an identic cu modul în care s-a desfăşurat examenul de titularizare, cu aceeaşi exigenţă şi cu subiecte naţionale. Asta pentru a nu mai permite intrarea în sistem a celor care nu au standarde de performanţă acceptabile”, a declarat Daniel Funeriu. În acest sens, el a asigurat însă că acest lucru nu va duce la posibilitatea ca unii elevi să rămână fără dascăli la clasă. „Exclud ca la începutul anului şcolar să avem şcoli, sau clase neacoperite”, a accentual ministrul.

Legat de învăţământul universitar, ministrul Educaţiei a apreciat că, paradoxal, universităţile bune din România au un număr de studenţi înscrişi care reprezintă pentru unii „un record” în ultimii 20 de ani. Funeriu a explicat că acest lucru se produce datorită conjugării a două efecte concomitente, şi anume:

„Cei care au reuşit să ia examenul de bacalaureat au cerinţe, aşteptări mai mari de la sistemul de învăţământ superior şi se îndreaptă spre universităţi care tradiţional au o reputaţie mai bună. Al doilea lucru care contribuie la acest fenomen este legat de faptul că mesajul ministerului, cum că în urma clasificării universităţilor din România vom vedea adevărata faţă a fiecărei universităţi şi că vom avea o politică de toleranţă zero şi faţă de ceea ce înseamnă calitatea învăţământului în sistemul universitar, a fost unul consecvent. Cred că aceste mesaje au fost înţelese şi că foarte mulţi studenţi nu mai vor să se îndrepte spre instituţii de învăţământ superior cu un viitor incert. Sunt convins că potenţialii studenţi din generaţia aceasta şi din generaţiile care urmează au înţeles mesajul ministerului şi nu se vor mai îndrepta spre instituţii de învăţământ superior cu viitor incert”, a încheiat Ministrul Educaţiei.


Intră acum și în grupul de