Daniel Funeriu da cu FLIT Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava si recomanda discret comasarea cu una mai mare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este de părere că prin clasificarea universităţilor nu se face altceva decât o reaşezare a resurselor în funcţie de capacitatea specifică a fiecăreia dintre instituţii de a-şi îndeplini misiunea către societate.

Această explicaţie ştiinţifică a fost dată de ministru la Suceava, la finele unei şedinţe pe care a avut-o cu activul organizaţiei judeţene de femei a PDL şi nu ascunde altceva decât faptul că Universitatea „Ştefan cel Mare” va rămâne pe cea de a treia treaptă de ierarhizare pe care MECTS a făcut-o săptămâna trecută.

Daniel Funeriu susţine încă că noua clasificare a universităţilor nu este o ierarhizare a lor, ci este o constatare a unei stări de fapt, o “constatare a misiunii pe care fiecare universitate din România poate să o îndeplinească” .

Referindu-se direct la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, clasificată în categoria universităţilor centrate pe educaţie, Funeriu a precizat că această instituţie de învăţământ academic a crescut foarte mult, se poate dezvolta foarte bine, şi are o serie de programe care trebuie încurajate atât la nivel de master, cât şi la nivel de doctorat.

“Această clasificare este un instrument în folosul universităţilor pentru a-şi centra mult mai bine activitatea. În România s–a petrecut o disipare a resurselor, în care foarte multe universităţi fie că puteau, fie că nu puteau, încercau să intre în activităţi pe care nu le puteau duce cu succes la bun sfârşit. De aceea acest efort de clasificare a universităţilor va duce la o reaşezare a resurselor în funcţie de capacitatea specifică fiecărei instituţii de a-şi îndeplini misiunea către societate”, a mai spus ministrul Funeriu.

El a explicat că universitatea suceveană, ca toate universităţile din România, au fost clasificate acolo unde pot să-şi îndeplinească cel mai bine misiunea specifică, adică pe treapta a 3-a.

“Nimeni nu doreşte să încorseteze o universitate într-o anumită misiune. Pe măsură ce, din punct de vedere instituţional, instituţia se dezvoltă, ea poate să-şi redefinească misiunea, în funcţie de obiective, resurse şi de ceea ce ea poate să facă”, a declarat ministrul Educaţiei.

El şi-a exprimat convingerea că universitatea suceveană are un viitor în “misiunea sa specifică”, neexplicând ce înseamnă de fapt acestă misiune şi la ce anume se poate referi ea.

“Desigur că dacă universitatea din Suceava sau o altă universitate din România doreşte acum să investească resurse pentru a face competiţie cu Oxford şi cu Harvard ar fi resurse care ar fi disipate, însă Universitatea suceveană are un rol extraordinar de jucat în plan local şi în plan naţional, în unele domenii chiar şi în plan internaţional, şi sunt domeniile unde am dat locuri la doctorat, pentru că acolo se face performanţă. Este atât de simplu!”, a precizat ministrul Educaţiei

Funeriu a arătat că este util ca MECTS să lucreze împreună cu toate universităţile şi să fie concentrate resursele acolo unde se poate face performanţă.

“Este un moment în care fiecare universitate are posibilitatea să se uite la procesele sale interne, să vadă care sunt oamenii care fac performanţă. Mesajul meu este extrem de simplu: Daţi putere şi resurse oamenilor de calitate, ei vor duce universitatea mai departe. Ministerul este partenerul universităţilor în acest demers pentru că, în sfârşit, va putea concentra resursa acolo unde se află performanţa”, a mai spus la final ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.

Declaraţia ministrului survine după ce în prelabil, acesta a avut o întrevedere cu rectorul Universităţii sucevene, Adrian Graur şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, axată în principal pe problema clasificării foarte slabe a Universităţii din Suceava. La plecare, Funeriu a spus că o soluţie pentru viitorul USV este comasarea cu o universitate clasificată mult mai bine, iar aceasta ar fi „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.


Intră acum și în grupul de