Alocatii platite la Suceava pentru 23 de copii morti. Vezi cati bani are de recuperat AJPIS


Intră acum și în grupul de

 23 de cazuri în care s-a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii care erau decedaţi au fost depistate în cursul lunii iunie, în judeţul Suceava, a declarat directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava, Marcela Prelipcean, care a precizat că inspectorii sociali suceveni  efectuează trimestrial verificări prin intersectarea datelor instituţiei cu cele de la Evidenţa Populaţiei. Ea a spus că, tot în cursul lunii iunie, s-a mai depistat un caz în care unui tânăr care a împlinit vârsta de 18 ani i s-a plătit alocaţia de stat însă acesta a abandonat cursurile liceale.  Prelipcean a precizat că alocaţia de stat se acordă şi tinerilor ce au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile liceale sau profesionale, pâna la finalizarea acestora.

Potrivit directorului executiv al AJPIS Suceava, în judeţul Suceava sunt plătite alocaţiile de stat pentru un număr de 150 962 de copii.

La rândul său, şeful Serviciului financiar din AJPIS Suceava, Mirela Florea, a declarat că instituţia are încheiat un protocol cu Serviciul de Evidenţă a Populaţiei în baza căruia, periodic, se pot face intersectări ale bazelor de date, iar în urma acestor verificări pot fi depistate astfel de cazuri.

Ea a subliniat că s-au emis decizii de recuperare a unei sume de 62 991 de lei reprezentând alocaţii de stat plătite unor familii care au copii decedaţi, unul chiar din 2008, dar şi pentru un tânăr care a împlinit vârsta de 18 ani şi a abandonat studiile.

Florea a spus că în astfel de cazuri sunt emise decizii de recuperare a debitelor şi sunt transmise în termen legal beneficiarilor, iar în cazul în care nu achită sumele primite necuvenit sau nu încheie angajamente de plată cu instituţia, AJPIS Suceava transmite adrese ANAF pentru recuperarea acestor debite.

Ea a mai spus că obligativitatea anunţării deceselor revine primăriilor, dar există situaţii în care un copil poate deceda în altă localitate sau în alt judeţ decât cel de domiciliu şi din acest motiv mai pot apărea întârzieri în semnalarea unor astfel de situaţii.


Intră acum și în grupul de