Studentii basarabeni au sarbatorit 91 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania


Intră acum și în grupul de

“Valori româneşti, valori europene”, aşa s-a intitulat seminarul organizat sâmbătă de Grupul de Iniţiativă a Românilor din Basarabia GIRB, prilejuit de aniversarea a 91 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania. Evenimentul a fost găzduit de amfiteatrul “Dimitrie Leonida” al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava şi i-a avut ca invitaţi speciali pe Tudor Darie, directorul portalului de ştiri Unimedia din Chişinău, Nadia Afanasie, jurnalist la Radio Noroc, profesorul univ. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, profesorul univ. Florin Pintescu şi Mugur Andronic, reprezentantul societăţii culturale “Ştefan cel Mare” Suceava.

Acţiunea a debutat cu vizionarea unui material despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, din punct de vedere istoric, a continuat cu un alt material realizat de membrii GIRB, un sondaj de opinie realizat în stradă, care a prezentat opiniile unor persoane referitor la semnificaţia zilei de 1 decembrie şi a relaţiilor dintre Basarabia şi România.

Evenimentul s-a dovedit a fi interesant şi interactiv, atât invitaţii cât şi studenţii basarabeni care învaţă în Suceava exprimându-şi opiniile în ceea ce priveşte situaţia actuală a presei din Moldova şi situaţia socială, politică şi culturală a Basarabiei. S-au “căutat” de asemenea şi modalităţi de stabilire a unor legături mai strânse între Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană.

Concluziile au fost simple şi unanim susţinute. Poate că o unire a românilor dincolo de hotarele actuale ale ţării nu este posibilă, dar o regăsire în Europa nu este imposibilă. Se pare că studenţii, organizatorii acestei manifestări cu spirit de sărbatoare, au ales foarte bine tema seminarului, “Valori româneşti, valori europene”, “europenizarea” fiind până la urmă calea înspre mult dorita unire dintre români şi basarabeni.


Intră acum și în grupul de