Tripla lansare de carte la Muzeul de Istorie (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie a găzduit vineri, 26 noiembrie, de la ora 11.00, deschiderea oficială a simpozioanelor “Artă şi Civilizaţie medievală”, ediţia a XVII– a şi “Bucovina, File de Istorie”, ediţia a XII-a, prilej cu care au fost lansate trei cărţi.

Este vorba despre volumul „Monumente medievale din Bucovina” semnat Tereza Sinigalia şi Ovidiu Boldura, „Monumentele unei reşedinţe de ţinut moldovenesc la graniţa austriacă: Mihăileni”, semnată Dana Galanton şi „Un sat din Bucovina numit ….Cacica”, de Mugur Andronic.

În deschiderea lansărilor, a luat cuvântul prof. univ. dr. Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie care a urat invitaţilor şedere plăcută la Suceava şi succes la dezbateri.

Totodată, prezentă la eveniment, subprefectul Sucevei Angela Zarojanu consideră că “fiecare carte care îşi ia zborul în această perioadă grea constituie o punte spre comunicare şi spre solidaritate, îmbogăţindu-ne bagajul de cunoştinţe”.

Numindu-se veteran al acestor conferinţe, academicianul Răzvan Theodorescu a avut ocazia de a vorbi despre volumul „Monumentele unei reşedinţe de ţinut moldovenesc la graniţa austriacă: Mihăileni”. „Dana Galanton a avut o idee excelentă, aceea a se opri asupra unei localităţi care astăzi este un sat, care acum 200 de ani a fost nu numai un oraş, dar şi capitala Moldovei pentru o vreme. Ea a intuit interesul pe care un asemenea târg, nu departe de Siret, nu departe de graniţa care se stabilea între Bucovina Austriacă şi Moldova începea să înflorească din motive care ar merita să fie cercetate într-un program mai larg. Dana Galanton l-a făcut pentru Mihăileni, dar Burdujenii, Fălticenii, Herţa, Podu Iloaiei, Suliţa şi alte încă vreo cinci localităţi moldovene îşi aşteaptă cercetări în arhive, pe documente, pe monumente, precum cele făcute de Dana Galanton”, a apreciat academicianul Răzvan Theodorescu.

A urmat apoi prezentarea volumului „Monumente medievale din Bucovina”, susţinută de autorii Tereza Sinigalia şi Ovidiu Boldura. Lucrarea este dedicată promovării, conservării şi restaurării monumentelor de patrimoniu cultural din Bucovina. Cartea a fost lansată şi susţinută de ACS (Asociaţia “Art Conservation Support”).

Cartea „Monumente Medievale din Bucovina” editată atât în limba română cât şi în limba engleză, este prima lucrare apărută în cadrul Editurii ACS şi prezintă o colecţie impresionantă de imagini color, reprezentative pentru monumentele de patrimoniu din regiunea Bucovinei. Volumul beneficiază de documentarea şi experienţa celor doi autori ai textului, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă de prestigiu, expert în artă medievală, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române şi prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator cu o experienţă de aproape 40 de ani în coordonarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina şi nu numai.

„Mănăstirile şi bisericile sunt principalele puncte de atracţie ale zonei, atât cele pictate la interior şi exterior, de faimă universală, înscrise pe Lista Patrimoniului Universal cât şi cele de interes naţional. Viaţa monahală sau comunitar-parohială pulsează în fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate şi chiar de cultură. Muzee de excepţie valorifică piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise şi argintărie liturgică, la icoane, mobilier, veşminte şi piese de arhitectură”, a declarat prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.

„Pe lângă aspectele cu caracter documentar şi istoric, această publicaţie se referă, într-un capitol aparte, şi la unele probleme generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale. Urmărind o scurtă istorie a restaurării, ne-am propus o aducere în prim plan a unui domeniu mai puţin cunoscut dar, în urma căruia privitorul descoperă adevăratele valori artistice. De altfel, această carte prezintă numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperată de sub acumulări consistente de praf şi fum. În felul acesta, am dori o conştientizare a efortului depus de către restauratori atât pentru conservarea picturilor cât şi pentru punerea în valoare a moştenirilor artistice transmise în timp”, a declarat prof. univ. dr. Oliviu Boldura.

Formatul prietenos al cărţii de 240 de pagini oferă informaţii esenţiale despre monumentele din Bucovina, fiind un material util şi accesibil pentru publicul larg şi turiştii de pretutindeni care vizitează Bucovina.

Ultima carte lansată a fost “Un sat din Bucovina numit…Cacica”, scrisă de Mugur Andronic care a precizat că a fost întotdeauna fascinat de Cacica. “Am iniţiat timp de 12 ani cercetări de teren, inclusiv la Cacica, la bazinul hidrografic Soloneţ, care este o istorie veche a acestor interese de cercetare pentru Cacica. Ele s-au finalizat cu mulţi ani în urmă în volumul meu intitulat Evoluţia habitatului uman în bazinul hidrografic Soloneţ din Paleolitic la sfârşitul sec. al XVIII-lea, premiată de Fundaţia Culturală a Bucovinei, circa 500 de km pătraţi unde s-a interpretat şi captat de la orice aşchie şi ciob până la sec. XVIII, trecând prin Evul Mediu, prin documente istorice pentru o lucrare cu un specific aparte la care au urmat două sondaje arheologice la Cacica.

Am vorbit în carte despre exploatarea sării industriale care se practica în urmă cu 7 milenii acolo, chiar în incinta Salinei. Este vorba despre povestea brichetajelor. Există în carte şi o reconstituire ipotetică a acelor vremuri. În Epoca Modernă cunoaştem povestea sării hruşte, acele forme comice în care se presa sarea şi se comercializa apoi mult mai uşor. Cartea chiar dacă nu este foarte amplă cantitativ, are undeva la 100 de pagini şi a încercat să privească exact ceea ce este mai important în această localitate. Cele mai imporante capitole sunt cele legate de istoria localităţii şi de caracterul ei polietnic, un etalon pentru vechea Bucovină de epocă austriacă de altă dată”, a apreciat dr. Mugur Andronic, muzeograf.


Intră acum și în grupul de