Ansamblul studentesc ARCANUL a implinit jumatate de veac


Intră acum și în grupul de

Ansamblul ARCANUL USV

Crescând în paralel cu alma mater sucevensis, Ansamblul studențesc ARCANUL sărbătorește, și el, vârsta rotundă de jumătate de veac. Fără să uite promisiunile făcute în 1963 Rectorului de atunci, Profesorul Constantin Ciopraga, grupul mereu reînnoit de studenți dansatori a demonstrat că pasiunea este piatra de temelie a oricărei zidiri.

Istoricul acestei formații de jocuri populare este demn de interes, mai ales că diversele perioade și etape ale evoluției sale poartă amprenta maeștrilor coregrafi care au șlefuit talentele native ale unor fete și băieți buni la horă, dar și la carte. Gigi Văduva, Viorel Vatamaniuc, Aurelian Ciornei, Andrei Lungeanu, Viorica Iosif, Friedrich Șvarț, Ioan-Ilie Nemțoi: iată numele celor care, de-a lungul unei jumătăți de secol, i-au îndrumat pe tinerii dansatori din treaptă în treaptă, spre unanima apreciere a publicului larg și a specialiștilor.

Ansamblul studențesc ARCANUL a fost remarcat încă din anii de debut: în 1967 a fost invitat la TVR, într-o emisiune de divertisment a regizorului Alexandru Bocăneț, iar după un an a fost premiat la Festivalul Național Studențesc de la București. Odată cu trecerea anilor, rămânând veșnic tânăr – prin vârsta și entuziasmul membrilor săi, studenții suceveni – acest grup de artiști amatori a reușit să-și ridice prestația la cel mai înalt nivel de profesionalism. Stau mărturie numeroasele premii și distincții obținute la festivaluri folclorice din țară și străinătate, turneele întreprinse în întreg spațiul european, invitațiile recente de dincolo de Atlantic.

Coordonat actualmente de dr. ing. Sorin Pohoață, după anii de rodnică îndrumare a prof. dr. Mihai Gramaticu, studenții din ARCANUL USV demonstrează aceeași vitalitate și același entuziasm care i-au consacrat, reușind să încânte mii de spectatori prin 7 suite de jocuri populare de pe întreg cuprinsul țării și folclor instrumental. Alături de acestea, repertoriul ansamblului cuprinde numeroase cântece care aparțin folclorului autentic sau contemporan, interpretate de tineri soliști sau colaboratori, sub îndrumarea directorului artistic, Călin Brăteanu.

Sperăm ca și în jumătatea de veac ce va urma, tinerii dansatori și artiști din cadrul Ansamblului studențesc ARCANUL USV să evolueze pe scenele lumii cu aceeași inepuizabilă energie, cu același talent, încântând audiența unor evenimente artistice de neuitat, construite după sute și sute de ore de muncă. În acest sens, spectacolul jubiliar care a avut loc joi, 10 aprilie 2014, la Casa de Cultură din Suceava, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, în colaborare cu TVR Iași și cu sprijinul Clubului Rotary Suceava Bucovina este cea mai bună dovadă a profesionalismului și pasiunii studenților dansatori. Să le urăm ca timpul să le sporească aura de notorietate, iar dinamismul și arderea să le fie încununate de aprecierea constantă a iubitorilor de frumos. Vivat, crescat, floreat!

Prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc


Intră acum și în grupul de