Senatorul Bereanu face proiect de lege pentru sprijinirea firmelor mici din domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, a anunţat că lucrează la un proiect de iniţiativă legislativă prin care micile afaceri din domeniul exploatării şi prelucrării lemnului să fie protejate.

Bereanu a explicat în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV că săptămâna trecută s-a întâlnit la Broşteni cu oamenii de afaceri din zona exploatării şi prelucrării lemnului care s-au plâns că nu mai au acces la lemn pentru a lucra în condiţiile în care firme mari şi puternice au intrat pe piaţă, iar ei nu au mai făcut faţă la licitaţiile organizate.

„Am constatat că sunt greutăţi de a-şi mai menţine afacerea”, a spus Bereanu care a subliniat că mai ales în zona Broşteni, aceste firme sunt cam singurii angajatori din zonă.

El a mai spus că a avut discuţii similare şi cu oameni de afaceri din domeniu din zona Dornelor şi Moldoviţa, iar concluzia a fost că va trebui găsită o variantă ca aceşti mici investitori să fie sprijiniţi pentru ca afacerile să nu fie închise pentru că s-ar produce şi o problemă socială.

„Vom încerca să-i protejăm”, a spus Bereanu care a arătat că o variantă ar fi ca pentru aceştia să fie organizate licitaţii pentru masă lemnoasă separate, pentru cei care exploatează până al 5000 de mc.

El a arătat că împreună cu senatorul Ovidiu Donţu lucrează la o iniţiativă legislativă prin care să se modifice ori Codul Silvic, ori Regulamentul de vânzare de masă lemnoasă astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul exploatării şi prelucrării lemnului să fie protejate.

Bereanu a mai declarat că se gândeşte şi la sesizarea Consiliului Concurenţei pentru a se stabili dacă marile firme care acţionează în domeniu nu practică o politică de monopol.

Neculai Bereanu senator

Senatorul PSD crede că va finaliza proiectul de lege până la sfârşitul lunii mai.

El a menţionat că o altă problemă sesizată în colegiul său şi-a găsit rezolvarea printr-o lege care a fost adoptată recent de Parlament.

Bereanu a făcut referire la problema înregistrată de mai mulţi crescători de animale care au fost somaţi să returneze sprijinul oferit de APIA în perioada 2007-2009 din cauza unor condiţionări care au fost însă anulate în anul 2010, fiind afectaţi peste o mie de crescători de animale suceveni, unii având de returnat şi până la 100.000 de lei.

În urma acţiunii sale a fost promovat un proiect de lege prin care sancţiunile au fost anulate, iar cei care au returnat banii îi vor primi înapoi.


Intră acum și în grupul de