Presedintele regiunii Schwaben merge la Cernauti: „Ma intereseaza si parerea oamenilor de pe strada, cum vad ei situatia tarii lor”

Prezent marţi la Suceava, preşedintele regiunii germane Schwaben, Jurgen Reichert, a declarat că nu crede că situaţia din Ucraina este periculoasă în sensul de a se produce incidente mai mari, dar că această criză trebuie să îngrijoreze. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne aruncă înapoi într-un anumit proces de dezvoltare. Îmi aduc aminte de situaţii pe care noi credeam că le-am depăşit între timp, dar iată că ne-au regăsit situaţiile pe care noi am crezut depăşite. E o temă care trebuie să ne preocupe. Credeam că suntem pe un drum bun, democratic, dar acum vedem că suntem aruncaţi înapoi”, a spus preşedintele regiunii Schwaben, într-o conferinţă de presă, subliniind că trebuie să se analizeze de ce s-a ajuns în această situaţie. Reichert crede însă că această criză în sine ar putea fi o şansă pentru dezvoltare în continuare.

Preşedintele regiunii germane a mai declarat că va face miercuri o vizită la Cernăuţi pentru a discuta atât cu oficialităţile, dar şi cu cunoscuţii sau cu oamenii de pe stradă despre situaţia din Ucraina şi din regiune. Reichert merge la Cernăuţi ca reprezentant al regiunii Schwaben care are un parteneriat cu Suceava şi Cernăuţi semnat în urmă cu 17 ani şi care se derulează în continuare în domenii sociale, culturale, educaţie sau de administraţie.

jurgen reichert

 Potrivit preşedintelu regiunii germane, aceste cooperări regionale reprezintă fundamentul pentru Europa comună.Reichert a mai arătat că aceste colaborări regionale sunt foarte importante şi a exemplificat cu relaţiile franco-germane care sunt normale după ce au fost derulate astfel de cooperări între regiuni. „Situaţia din Ucraina este dificilă, dar şi noi avem obligaţia şi dorinţa de a sprijini pozitiv aceste schimbări şi să contribuim să se realizeze această dorinţă a ucrainenilor”, a spus Reichert. El a menţionat că ucrainenii au multe greutăţi în procesul de transformare.  „Când voi fi la Cernăuţi, voi transmite partenerului ucrainean cât de mare este interesul nostru, al regiunilor partenere, într-o anumită stabilitate politică a Ucrainei”, a mai spus preşedintele regiunii Schwaben.

El a subliniat că va avea discuţii cu autorităţile din regiune privind poziţia acestora despre situaţia din ţară, dar că aşteptarea sa personală este să afle ce gândesc oamenii de pe stradă despre această criză. „Vreau să aflu cum gândesc oamenii. Cunosc mulţi oameni la Cernăuţi cu care şi mă întâlnesc, cu care voi sta de vorbă şi asta mă interesează. Au ei altă părere decât o avem noi despre această mişcare? Mă interesează şi părerea oamenilor de pe stradă, cum văd ei situaţia ţării lor. Eu nu vin să dau sfaturi, ci poate o anumită motivaţie pentru unii oameni cu care mă întâlnesc, de a contribui la o dezvoltare paşnică şi la o soluţie paşnică a problemelor”, a spus preşedintele regiunii germane.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că Germania şi România au avut poziţii clare privind situaţia din Ucraina, iar ceea ce fac regiunea Schwaben şi judeţul Suceava noi la nivel regional, în cadrul parteneriatului comun cu regiunea Cernăuţi, ajută pentru o politică de bunăstare şi bună cooperarea europeană.

 Regiunea Schwaben, judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au încheiat în mai 1997 un protocol de colaborare, iar ulterior colaborarea s-a extins şi cu regiunea franceză Mayenne.