Colegiul Medicilor din Romania doreste ca principala tema de dezbatere din campania pentru europarlamentare sa fie STAREA SANATATII


Intră acum și în grupul de

P5151162

Colegiul Medicilor din România, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni, prof. dr. Vasile Astărăstoae, doreşte ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare sa fie starea sanatatii.

Prezent în municipiul reşedinţă de judeţ cu prilejul Zilelor Medicale ale Sucevei, Astărăstoae a tras un semnal de alarmă şi a transmis că, Colegiul Medicilor din România îi roagă pe viitorii europarlamentari să susţină Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni pentru anul electoral 2014.

„Acceptarea de către europarlamentarii români, care vor merge după alegeri la Bruxelles, a principiilor Manifestului CPME are o importanţă majoră pentru România pe plan intern şi extern. Pe plan intern, sănătatea în toate politicile determină o schimbare de mentalitate. Românii trebuie să înţeleagă că sănătatea nu ţine numai de sistemul sanitar, ci că ea trebuie să se regăsească în Legea Educaţiei, în Codul Muncii, în actele normative privind administraţia centrală şi locală”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Deopotrivă, acesta a subliniat faptul că românii trebuie să înţeleagă că fondurile din sănătate nu constituie cheltuieli, ci o investiţie, şi că o starea de sănătate bună duce la creşterea economică.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a arătat că, pe plan extern, România se poate afirma ca iniţiatoare a unor proiecte de combatere a inechităţilor şi a inegalităţilor şi poate să devină lider în acest domeniu. „Dacă toţi parlamentarii români acceptă aceste principii, atunci ei vor putea depăşi diferenţele partinice şi ideologice, vor acţiona în comun şi vor reprezenta un model de unitate. Este deci în interesul cetăţenilor români şi al cetăţenilor europeni o astfel de abordare care poate să realizeze integrarea europeană şi în domeniul sănătăţii”, a completat Astărăstoae.

Tot el a spus faptul că în luna aprilie a acestui an, Colegiul Medicilor din România a făcut un apel către cei care participă la alegerile europarlamentare, cu rugămintea să introducă ca principală temă de dezbatere, în campanie, starea sănătăţii în România. Acest apel a fost făcut către – Victor Ponta, Elena Udrea, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Vasile Blaga şi Crin Antonescu, însă, din păcate, fără niciun răspuns din partea domniilor sale.

CPME este disponibil pentru a furniza experitză şi sprijin în ceea ce priveşte următoarele obiective: „Sănătate în toate politicile”; Restricţii economice pentru bugetele de asistenţă medicală; O forţă de muncă puternică în sănătate – cheia pentru îngrijri de înaltă calitate pentru pacient; Autonomia profesională; Siguranţa pacienţilor şi calitatea îngrijirii; Etica şi cercetarea medicală; Acces egal la sănătate.


Intră acum și în grupul de