Acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop-la Vatican


Intră acum și în grupul de

Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a anuntat ca printre exponatele care vor putea fi vazute la Vatican se va afla si acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, sotia voievodului. Aceasta piesa, considerata „o capodopera absoluta a artei ortodoxe”, se afla in prezent intr-un laborios proces de restaurare in laboratorul pe care Ministerul Culturii si Cultelor l-a infiintat in colaborare cu Manastirea Putna.

Reprezentanti ai Bisericii din Bucovina se opun prezentarii acoperamintului inainte de a fi restaurat in totalitate. Ei sustin ca nu se va putea transporta aceasta piesa la Vatican intrucit exista pericolul degradarii tesaturii daca aceasta este scoasa din mediul creat in laborator.

Potrivit lui Theodorescu, pe langa aceasta piesa, vor mai fi expuse Tetraevanghelierul de la Humor (1473), steagul domnitorului, de la Manastirea Zogravu, de pe Muntele Athos, revenit de mai multa vreme in tara, o dvera (broderie liturgica de la sfarsitul secolului al XV-lea). Ministrul Culturii si Cultelor considera ca la Putna se afla „cea mai mare colectie de broderii ortodoxe din Europa, alaturi de Kremlinul moscovit”

„Acest patrimoniu nu apartine nici staretului, nici episcopului, nici ministrului, nimanui, ci el apartine, de fapt, tarii intregi, indreptatind astfel prezenta la marea expozitie de la Vatican”, a declarat Razvan Theodorescu.


Intră acum și în grupul de