Ministrul Liviu Dragnea, prezent la Manastirea Putna cu ocazia inceperii lucrarilor de restaurare a lacasului de cult


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, la Mănăstirea Putna, în faţa mormântului lui Ştefan cel Mare, că guvernul sprijină conservarea patrimoniului cultural care este poate cel mai de preţ bun de care trebuie să avem grijă.

dragnea la mormantul lui Stefan de la Putna

Dragnea a fost prezent la Mănăstirea Putna unde, împreună cu stareţul Velnic Melchisedec, au înmânat reprezentantului firmei de construcţii General Construct, Viorel Nuţu, ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului şi infrastructurii la mânăstirea Putna, în valoare de peste trei milioane de euro.

dragnea, melchisedec si viorel nutu

Velnic Melchisedec a arătat că are încredere că firma de construcţii care a câştigat licitaţia pentru aceste lucrări va realiza o lucrare foarte bună mai ales că aceeaşi firmă a implementat un proiect similar la Mănăstirea Dragomirna, mănăstire care a câştigat premiul UE pentru conservarea patrimoniului.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a arătat că patrimoniul cultural este poate cel mai de preţ bun de care trebuie avut grijă. „Patrimoniul cultural ne spune cine suntem, cine am fost în istorie şi este poate cel mai de preţ bun de care trebuie să avem grijă noi pentru ceea ce au făcut cei de dinaintea noastră”, a spus Dragnea.

El consideră că protejarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale e o acţiune care ne poate uni ca naţiune.

Dragnea a subliniat că a dorit să fie prezent la Putna cu ocazia începerii lucrărilor de restaurare din mare respect pentru stareţul mănăstirii pe care l-a asigurat de sprijinul Guvernului şi al ministerului pe care îl conduce.

Ministrul Dezvoltării Regionale a mai arătat că în următoarea perioadă de programare, 2014-2020 vor fi alocate noi fonduri pentru protejarea patrimoniului cultural, amintind că în actuala programare au fost 89 de proiecte din care aproape jumătate se regăsesc în Suceava.

Dragnea a subliniat că va fi nevoie de fonduri pentru ca această bogăţie să fie protejată şi promovată. „Sunt puţine ţări în lume care au un asemenea patrimoniu cultural, care au o asemenea bogăţie şi ar fi păcat, ne-ar certa generaţiile de după noi, dacă nu le-am proteja”, a conchis Dragnea.

Proiectul finanţat prin POR, în valoare de 3, 25 de milioane de euro prevede restaurarea mănăstirii Putna şi a infrastructurii conexe, urmând să fie efectuate lucrări pentru restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul mânăstirii Putna, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mânăstirii.

Lucrările urmează să fie finalizate în 2015.

 


Intră acum și în grupul de