Vezi cine se va ocupa de restaurarea Muzeului Bucovinei si cat vor dura lucrarile


Intră acum și în grupul de

Lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii în care funcţionează Muzeul Bucovinei vor fi realizate de o asociere de cinci firme condusă de General Construct SRL Suceava, printr-un proiect finanţat prin POR.

Contractul de execuţie a lucrării, în valoare de de 21,9 milioane de lei fără TVA, a fost semnat luni de vicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu şi de reprezentantul General Construct, Doru Gheaţă.

alexandru radulescu si doru ghiata

Rădulescu a spus într-o conferinţă de presă că întregul proiect este în valoare de 60 de milioane de lei fără TVA şi include şi reamenajarea interioară a clădirii, din care contribuţia Uniunii Europene este de 90 la sută.

Proiectul prevede reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea clădirii Muzeului Bucovinei, înfiinţarea unui centru de informare turistică, creşterea numărului de vizitatori cu 6 la sută după trei ani de la finalizarea implementării proiectului, crearea a 150 de locuri de muncă temporare şi a 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului.

Vicepreşedintele CJ Suceava a menţionat că pentru lucrări de consolidare, restaurare şi modernizare a fost selectată, în urma licitaţiei, asocierea între firmele General Construct Suceava, Loial Impex Suceava, Restaco Suceava, ConBucovina Suceava şi Grup Corint Alba Iulia, care vor trebui ca în termen de 18 luni să încheie lucrările.

Pe lângă restaurare, în corpul în care a funcţionat secţia Suceava a Arhivelor Statului va fi amenajată pentru a găzdui muzeul de artă, iar în curtea interioară se va construi o nouă clădire pentru spaţii administrative şi o alta pentru laboratoare. „Durata lucrărilor e de 18 luni. Mi se pare o durată destul de strânsă. E o provocare”, a spus Rădulescu care a menţionat că vor fi două intervale de perioadă rece.

Directorul tehnic al General Construct, Doru Gheaţă, a declarat că se va lucra în două schimburi cu aproximativ o sută de angajaţi pentru ca lucrările să fie executate în graficul stabilit.

El şi-a exprimat încrederea că nu vor fi găsite probleme de structură care nu au fost luate în calcul de proiectanţi astfel încât să fie necesară o reproiectare.

 Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.

Muzeul Bucovinei a fost închis vizitării din 15 martie pentru ca patrimoniul să fie mutat în alte spaţii, iar Sala Tronului care reconstituie atmosfera de la curtea lui Ştefan cel Mare a fost mutată într-un mall sucevean pentru ca turiştii să poată vizita această atracţie a muzeului sucevean şi pe perioada lucrărilor de modernizare.


Intră acum și în grupul de