Excursie la poalele muntelui Rarau pentru 20 de copii care participa la cateheza, la Biserica „Sfantul Dumitru” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Pr. Justinian- Remus A. Cojocar a organizat sâmbătă, 14 iunie 2014, o excursie cu toți copiii care au fost nelipsiți de la cateheză. În fiecare sâmbătă, la orele 15.00, ei au ascultat povețele părintelui Justinian și au aflat multe lucruri noi.

Potrivit părintelui, copiii au avut parte de o zi de neuitat, aceasta fiind o răsplată a efortului și dragostei de care cei mici au dat dovadă pe parcursul anului. Aceştia au mers în excursie la mănăstiri și la locul copilăriei părintelui însoţitor – Slătioara, la poalele Rarăului.

Dis-de-dimineață, 20 de copii și părintele au pornit la drum. „Am poposit la Mănăstirea Humor. Copiii au rămas încântați de frumusețea bisericii și a picturii. Câțiva dintre ei au fost și anul trecut în excursie, dar tot li s-a părut ca pentru prima oară. Au ascultat cu atenție ce le-a explicat măicuța și au promis că vor reveni ori de câte ori vor putea și cu familia și cei dragi pentru a le arăta nestematele din Bucovina, care sunt mănăstirile. Am poposit apoi la nestemata Bucovinei de la Voroneț. Acolo cerul se oglindea pe pereții mănăstirii. Copiii nu-și mai dezlipeau ochiii de la picturi. În interior au descoperit mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, iar măicuța ghid a rămas impresionată de cunoștințele copiilor, care au răspuns la toate întrebările de Religie ale acesteia”, a povestit Remus Cojocar.

 Printre copiii care participă la cateheză se numără elevi de-ai Părintelui Justinian de la C.N. „Petru Rareș” și Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, copiii din parohie și de la alte școli care au fost la cateheză la biserică. Amintim doi copii care au luat locul I la Olimpiada Județeană de Religie la clasa a VI-a (Mihail Mihnea Moruz  și Teodora Lungoci), olimpic național la fizică (Adrian Petraș), olimpică internațională la limba română, cu multiple premii Google, Toyota, concursuri naționale de limbă și comunicare (Iasmina Maria Răceanu).

Copiii, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani au găsit în părintele Justinian Cojocar un preot apropiat și cald, care le-a devenit ca un membru al familiei.

Itinerariul a continuat cu Mănăstirea Doroteia. Aici excursioniştii au participat la Sfânta Liturghie și s-au rugat împreună. Părintele Justinian și un călugăr preot de la mănăstire au citit mai multe rugăciuni pentru luminarea minții copiilor, pentru spor, ajutor și binecuvântarea călătoriei.

„Excursia a continuat cu satul Slătioara unde am poposit la Codrii Seculari. Rezervația Codrii Seculari este sălbatică. Acolo se găsesc arbori de 400 și 500 de ani, specii rare de plante și unele chiar unice în lume. Copiii au descoperit ferigi, mușchi, licheni, diferite specii de copaci bătrâni. Printre stânci au ajuns până la o cascadă și au văzut cum iese izvorul din stâncă. A fost nemaipomenit pentru ei. Cu rucsace în spate și lanterne au descoperit frumusețile naturii din Bucovina de la Codrii Seculari, creația Bunului Dumnezeu.

Natura este cu adevărat un dar al lui Dumnezeu, iar copiii s-au convins de aceasta mai ales atunci când au ajuns pe un platou-pajiște, cu poieni și brăduți, și au găsit fragi. Precum niște furnicuțe printre brăduți, copilașii s-au înfruptat din roadele pășunii chiar la ea acasă. Cine e aproape de natură, îl simte pe Dumnezeu atât de familiar!”, a spus părintele sucevean.

Tot el a relatat că ultima oprire a fost la o stână, locaţie în care copiii au avut ocazia să guste din bucatele tradiționale, au văzut mistreți, păstrăvi și s-au jucat pe pășunea cu iarbă proaspăt cosită.

„Nu vom uita niciodată această zi!”, au spus copiii, mulțumindu-i Părintelui Justinian Cojocar pentru frumoasele ore de cateheză de la biserică și pentru tot efortul depus în organizarea şi finanțarea acestei ieșiri în frumoasa Bucovină, plină de lăcașuri sfinte.


Intră acum și în grupul de