Parteneriat Suceava-Salzburg pentru formarea fermierilor montani

Inspectorul scolar general adjunct , Simion Slevoaca a declarat , joi, ca aceasta colaborare urmeaza initiativei prefectului judetului Ioan Cusnir care a lansat ideea formarii fermierilor montani dupa modelul austriac.

Cusnir este initiatorul proiectului privind infiintarea , in judetul Suceava, de ferme la standarde europene.In cadrul acestui proiect , pe linga DGAA este implicat si ISJ Suceava pentru formarea, in cadrul scolilor de arte si meserii, a fermierilor montani.

Slevoaca a spus ca se doreste realizarea unei programme scolare specifice zonei montane , iar o echipa tehnica a elaborat deja un proiect de curricula care va fi dezbatut, la inceputul saptaminii viitoare, si cu membrii delegatiei austriece care vor acorda consultanta .

Slevoaca a spus ca un asemenea proiect ar putea fi implementat la Grupul Scolar Dorna Candreni din judetul Suceava . Slevoaca a subliniat ca un cursant al acestei specializari va trebui sa stie cum sa lucreze cu un tractor, cum sa-si organizeze ferma astfel incit sa fie productiva, cum sa-si organizeze timpul de munca , etc.

Delegatia austriaca formata din reprezentanti ai Camerei Agricole din Salzburg si ai unei Scoli de Arte si Meserii din Elixhausen va vizita,vineri, Colegiul Agricol si Statiunea Pomicola din Falticeni , iar simbata vor vizita Centrul Agricol al comunei Malini , o unitate de procesare a laptelui si o ferma moderna din aceeasi localitate.

La inceputul saptaminii viitoare, membrii delegatiei vor merge la Grupul Scolar Dorna Candreni unde va fi prezentat proiectul de curricula privind formarea fermierilor montani.