Vezi la cat se ridica datoriile Termica Suceava catre Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Situaţia termoficării în municipiul Suceava nu este foarte clară, a declarat, luni, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, în urma întâlnirii Comisiei de dialog social pe această temă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Termica SA Suceava, care asigură transportul şi distribuţia agentului termic, nu a achitat facturi către producătorul de energie termică Bioenergy SRL Suceava în valoare de patru milioane de euro, iar în timpul întâlnirii au apărut divergenţe între reprezentanţii Termica şi Bioenergy privind cuantumul datoriei, cei de la Termica prezentând un grafic de plăţi din perioada noiembrie 2013-mai 2014, în timp ce Bioenergy a prezent situaţia facturilor neîncasate din perioada ianuarie-iunie 2014.

florin sinescu

Sinescu a mai declarat că reprezentantul Termica susţine că tariful actual pentru transport şi distribuţie, de 99 de lei fără TVA pe gigacalorie nu poate susţine această activitate şi că tariful majorat aprobat de ANRSC nu a fost adoptat şi de Consiliul Local.

Prefectul a spus că situaţia este neclară şi în ceea ce priveşte stabilirea operatorului care să asigure transportul şi distribuţia energiei termice în condiţiile în care la licitaţia s-au prezentat doar două oferte, una a Termica SA şi una a asocierii Adrem Bucureşti-Elsaco Botoşani, urmând ca în 7 august, în urma negocierii directe, să fie stabilit câştigătorul.

Mai mult, principalul creditor al Termica SA, Unicom Holding, susţine că Termica deţine pe încă 30 de ani concesiunea pentru serviciile de transport şi distribuţie şi că nu este de acord cu această licitaţie pentru desemnarea operatorului.

Prefectul de Suceava consideră că şi în aceste condiţii desemnarea operatorului se face târziu, la începutul lunii august, în condiţiile în care este necesară revizia întregului sistem de termoficare înainte de începerea sezonului rece.

Sinescu a spus că o nouă întâlnire pe tema termoficării se va organiza după data de 7 august când se preconizează că va fi desemnat şi operatorul de transport şi distribuţie.

Societatea care asigură transportul şi distribuţia agentului termic în municipiul Suceava, Termica SA, aflată în insolvenţă, a solicitat Consiliului Local să aprobe majorarea preţului gigacaloriei de la 266 de lei, cât este în prezent, la 341,71 de lei.

Termica SA Suceava asigură transportul şi distribuţia energiei termice în municipiu în prelungirea de un an a licenţei care a expirat în iunie anul trecut şi va mai putea presta acest serviciu până la 26 iunie, iar dacă până la această dată nu se va finaliza procedura de selecţie a noului operator există posibilitatea mandatării unui operator, pe bază de forţă majoră, până la finalizarea licitaţiei.

 Pentru a participa la licitaţia în vederea desemnării operatorului pentru transportul şi distribuţia energiei termice în municipiul Suceava au cumpărat caiete se sarcini Termica SA Suceava, societate a municipalităţii aflată în insolvenţă, Elsaco Botoşani, Bioenergy SRL Suceava, firma care deţine noua centrală termică a municipiului, Unicom Holding, principalul creditor al Termica SA, dar şi Adrem Invest, firma care controlează Bioenergy.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie a anului trecut şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Populaţia municipiului Suceava beneficiază de agent termic, în sistem centralizat, din luna noiembrie 2013 de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.


Intră acum și în grupul de