Model austriac implementat in scolile agricole bucovinene


Intră acum și în grupul de

Astfel, intr-o prima faza, un proiect-pilot va fi implementat la Colegiul Agricol din Falticeni si la Liceul agricol din Dorna Candreni.

Intregul program este realizat de autoritatile judetului Suceava cu autoritati ale landului austriac Salzburg.

Consultantul austriac care se ocupa de implementarea acestui proiect in judet, Heinz Warner, profesor la Scoala agricola din Klessheim a spus ca scoala agricola trebuie sa formeze specialisti in toate domeniile legate de aceasta ocupatie, de la lacatusi si mecanici la dulgheri si timplari, dar cel mai important este ca acestia sa invete sa conduca o afacere in domeniul agricol sau agroturistic. El a spus ca in scoala agricola austriaca se pune accentul pe formarea unei personalitati a absolventului astfel incit acesta sa fie egal cu absolventii celorlalte tipuri de invatamint.

Warner a subliniat importanta componentei sociale, aratind ca in aceasta scoala elevul socializeaza cu colegii si cu profesorii, el studiind in grupe de sapte pina la 12 cursanti astfel incit profesorul sa fie foarte apropiat de elev si sa-l corecteze unde este cazul.

El a mai spus ca absorlventul unei asemenea scoli va fi in stare sa acopere domenii publice, fiind buni consilieri locali, primari sau consilieri regionali.

Warner a precizat ca, in prima etapa a proiectului pilot ce se realizeaza la Suceava in colaborare cu landul Salzburg, la Colegiul National din Falticeni programa se va axa pe formarea de specialisti in agroturism, iar la Dorna Candreni pe formarea de fermieri montani si mestesugari. Elevi si profesori de la cele doua institutii de invatamint vor merge in martie-aprilie 2005 in landul Salzburg pentru a studia intr-o scoala agricola, dar vor merge si acasa la elevii austrieci pentru a vedea cum aplica acestia cunostintele dobindite in ferma proprie.

Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a subliniat importanta formarii de specialisti in domeniul agricol si agroturistic in conditiile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, subliniind ca in judetul Suceava agroturismul este in plina dezvoltare, iar in acelasi timp, prin diverse programe, se construiesc mai multe sute de ferme la standarde europene.

El a spus ca viitorul fermier din Romania trebuie sa stie sa conduca o afacere in domeniul agricol, in agroturism, sa primeasca si sa foloseasca fonduri europene.


Intră acum și în grupul de