MEN: Adeverintele de promovare a Bacalaureatului sunt valabile in tara si strainatate

Toţi absolvenţii de clasa a XII-a, care au promovat Bacalaureatul, pot să îşi ridice adeverinţele care atestă acest fapt, începând de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unităţilor de învăţământ. Decizia a fost reiterată duminică, 13 iulie, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în cadrul videoconferinţei desfăşurate la sediul MEN. La videoconferinţă au participat reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România şi reprezentanţii Consiliului Elevilor.

Precizăm că adeverinţele pot fi utilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţiile de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă emis de inspectoratele şcolare româneşti către baza de date a reţelei internaţionale ERIC – NARIC.

Prin intermediul acestei reţele, creată de Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi UNESCO, se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile statelor şi de alte instituţii de învăţământ.

Adeverinţele au o valabilitate de 12 luni.

DNA verifică Ministerul Educaţiei Naţionale de câteva luni bune, dar efectele se văd doar acum. Procurorii vor să ştie cum a fost posibil ca din 1991 până în 2013, o singură firmă privată să tipărească an de an diplomele de Bacalaureat, relatează Digi24.

 

Este vorba de un contract anual de aproximativ jumătate de milion de euro pentru care nu s-a făcut niciodată vreo licitaţie, ci doar încredințări directe.

 

Ca atare, în acest caz, s-a început urmărirea penală in rem pentru corupţie şi evaziune fiscală. Urmarea: Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit că diplomele nu vor mai fi tipărite, iar elevii de liceu vor primi doar adeverinţe care atestă că au trecut examenul vieţii.