Balul Gospodarilor, un succes in cadrul Zilelor orasului Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

 

Găzduit în incinta Complexului Turistic Toaca Bellevue, Balul Gospodarilor humoreni a ajuns la a IX a ediţie. Manifestarea, organizată de Primăria oraşului Gura Humorului, reprezentată de domnul primar Marius Ursaciuc, prin Centrul Cultural Local, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Vatra Satului, a fost şi de această dată un succes în cadrul  Zilelor oraşului Gura Humorului.

Vineri, 11 iulie 2014, începând cu orele 22.00, peste 300 de participanţi s-au prins în Hora Prieteniei.

balul gospodarilor

Veniţi de peste munte, gospodarii din comuna Leşu, judeţul Bistriţa Năsăud, însoţiţi de d-l primar Ion Pop, au adus salutul fraţilor ardeleni printr-un program de cântece şi jocuri populare care au încântat asistenţa publicului.

Din Basarabia, la petrecere au fost prezenţi membrii Fanfarei de la Rezina, grupul folcloric Haiducii alături de preşedinta raionului, doamna Eleonora Graur şi părintele Adrian, stareţ al Manăstirii Saharna. Acesta din urmă a transmis în cuvântul de deschidere al  programului salutul gospodarilor basarabeni.

balul gospodarilor (3)

Gospodarii Sucevei, cei care şi-au dat întâlnire la Gura Humorului, au adus cu ei cântecele şi jocurile vetrelor folclorice pe care le reprezintă: Straja, Vicov, Cajvana, Stroieşti, Cacica, Valea Moldovei, Mănăstirea Humorului, Udeşti, Todireşti, Grăniceşti.

În cadrul acestei seri, artiştii care au evoluat alături de Trupa Rekord au fost: Călin Brăteanu, Adriana Bucevschi, Gheorghiţă Rotaru, Alexandru Brădăţan, Bianca Ciubotariu, Elisabeta Chira. Participanţii la petrecere s-au prins în jocurile de altădată specific vetrelor folclorice din care provin. S-a cântat, s-au legat prietenii, s-au ascultat epigrame, s-au încheiat parteneriate culturale, astfel,  toţi cei prezenţi s-au bucurat de atmosfera caldă de altădată care a făcut pe toată lumea fericită.

balul gospodarilor (4)

O prezenţă agreabilă în cadrul serii au fost participanţii Festivalului Euroritm 2014, ediţia a II a, care au purtat hainele populare ale naţiunilor pe care le reprezintă. Astfel, alături de costumele populare româneşti, au putut fi admirate costume populare din Malta, Turcia, Ucraina, Bulgaria, Kayahstan.

Potrivit directorului  Centrului Cultural Local Gura Humorului, Mihai Mardare, invitaţii au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au trăit în acestă seară, de frumuseţea cântecului, jocurilor, costumelor şi nu în ultimul rând, de frumuseţea oamenilor întâlniţi în Bucovina.

balul gospodarilor (1)

Un salut din partea gospodarilor din Nordul Buccovinei a fost transmis de domnul Iurie Levcic, directorul  Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.

În calitate de staroste al manifestării, Călin Brăteanu, „bucuros nevoie mare de-aşa mândră adunare”, a declarat Balul Gospodarilor de la Gura Humorului, “cel mai frumos bal al gospodarilor din lume”, organizat într-un oraş.

Este vizibil faptul că acest concept de promovare şi valorificare a culturii tradiţionale din Bucovina este o poveste de succes şi reprezintă „un bun produs cultural bucovinean”, după cum afirmă Călin Brăteanu.

Prof. SESERMAN LIDIA LOREDANA

Asociatia Culturala Vatra Satului


Intră acum și în grupul de