Retragerea lui Stolo


Intră acum și în grupul de

Intr-o declaratie de presa sustinuta in comun cu presedintele PD, Traian Basescu, Theodor Stolojan a anuntat ca interimatul functiilor de co-presedinte al Aliantei PNL PD si presedinte al Partidului National Liberal va fi asigurat de Calin Popescu Tariceanu.

„Acum patru ani am intrat in politica pentru a-mi pune la dispozitia romanilor experienta.
Am crezut sincer ca Romania trebuie condusa de oameni care pun mai presus interesele celor multi.
Am ales Partidul National Liberal (PNL) pentru ca era un partid care are curajul sa porneasca la un drum nou, un drum nebatatorit in Romania, care lasa in spate trecutul si propunea o viziune moderna de dezvoltare a tarii noastre.
Acum am certitudinea, o data in plus, ca in 2000 am luat cea mai buna decizie. In acesti patru ani am reusit sa facem din PNL o forta.
Impreuna cu Partidul Democrat (PD), poate aduce in viata politica, economica si sociala a Romaniei acea schimbare asteptata de 14 ani.
Cred cu tarie ca Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) PNL PD intruchipeaza la acest moment sansa pe care Romania o are pentru o viata mai buna.
In noiembrie 2004 Romania se va afla la o mare rascruce: va merge inainte sau va continua cu cei care sunt acum.
Toata viata mea am muncit cu dorinta de a nu gresi, de a face bine. Cred ca mi-am facut datoria fata de tara atat ca cetatean, cat si ca prim-ministru, presedinte al PNL si co-presedinte al Aliantei Dreptate si Adevar.
Din pacate, drumul meu spre cursa prezidentiala se incheie aici. A fost un drum de uzura, de mare efort, care a meritat fiecare clipa. Din pacate, a lasat urme adanci.
Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate cu care ma confrunt pot fi remediate acum. Daca nu ma concentrez acum asupra lor, risca sa se agraveze iremediabil.
Renunt la cursa prezidentiala cu regret. Am facut o constructie solida, functionala, care nu se bazeaza doar pe un om sau altul.
Le multumesc colegilor mei din PNL care au fost alaturi de mine in aceasta perioada si care au muncit pentru cel mai important poriect politic romanesc post decembrist.
Sunt sigur ca Alianta va cistiga alegerile. Le multumesc inca o data colegilor din PD, fara de care nu puteam construi Alianta Dreptate si Adevar.
Ii multumesc lui Traian Basescu, presedintele PD si copresedintele Aliantei Dreptate si Adevar, care mi-a dovedit ca este un adevarat prieten, pe care te poti baza in cele mai grele momente, si pe care il pretuiesc in mod deosebit.
Pentru mine Traian Basescu este si ramane, inainte de toate, un prieten de nadejde si un om de mare caracter.
Pentru aceasta si pentru colaborarea pe care am avut-o in ultimii patru ani, voua, reprezentantilor mass-media, va multumesc.
Multumesc milioanelor de romani care mi-au aratat sprijinul si increderea lor. Va cer iertare, dar cred ca prin ceea ce am facut pana acum nu v-am dezamagit.
Doresc sa va mai spun ca am delegat atributiile de presedinte al PNL, in conformitate cu prevederile statului, domnului Calin Tariceanu, vicepresedinte al PNL, care sigur ca va indeplini si atributiile de copresedinte al Aliantei D.A PNL-PD”, a spus Stolojan.

Theodor Stolojan este membru PNL din iulie 2000. In perioada 2000-2002 a fost presedinte al Consiliului National al PNL, iar in august 2002 a fost ales presedinte al partidului. Theodor Stolojan a mai candidat la alegerile prezidentiale din anul 2000, clasandu-se atunci pe locul trei.
El a devenit candidatul Aliantei PNL-PD la prezidentialele din 2004 prin decizia Consiliului National al PD din 13 decembrie 2003 si a Delegatiei Reprezentantilor Nationali (DRN) a PNL din 5 februarie.
La jumatatea lunii august, PNL si PD au inceput strangerea de semnaturi pentru sustinerea candidaturii sale.
In perioada 1991- 1992 a fost prim ministru, in timpul guvernarii FSN si a presedintiei lui Ion Iliescu, iar ulterior,Theodor Stolojan a lucrat in cadrul Bancii Mondiale.

Dupa anuntul lui Stolojan, Traian Basescu, cu lacrimi in ochi si vizibil emotionat a incercat sa spuna citeva cuvinte.
„Domnule presedinte, draga Stolo, Iti multumesc ca am facut parte din Guvernul tau in 91-92, iti multumesc pentru respectul pe care l-ai aratat colegilor mei din Partidul Democrat in calitate de co-presedinte al Aliantei, iti multumesc pentru dorinta de a da o speranta romanilor intr-o altfel de Romanie, iti multumesc pentru sansa pe care mi-ai dat-o ca impreuna sa facem cea mai spectaculoasa constructie politica a anului 2004.
Am discutat mult, am hotarat impreuna si te asigur, in fata tarii, ca daca vei ramane cu sufletul alaturi de noi Alianta va cistiga.Multumesc. Multumesc mult.”

In declaratiile facute presei nu a fost anuntat noul candidat al Aliantei pentru presedintie. Surse din PNL insa au confirmat drept posibila candidatura lui Traian Basescu.

Vice presedintele PD, Adrian Videanu, a declarat la BBC ca saptamina viitoare – „cel mai probabil miercuri” – vor fi convocate structurile de conducere ale PNL si, respectiv, PD pentru a analiza situatia creata de anuntul Dlui Stolojan si pentru a desemna un nou candidat comun al aliantei D.A. PNL-PD la presedintie.
Videanu a reamintit ca intelegerea dintre cele doua partide prevede ca unul dintre ele sa desemneze candidatul la presedintie si celalalt sa numeasca candidatul pentru functia de prim ministru, pe baza algoritmului convenit.
Adrian Videanu nu a confirmat zvonurile privind posibila candidatura a lui Traian Basescu la presedintie, dar a precizat ca „se stia mai demult ca dl. Stolojan are unele probleme personale”.
Cu toate acestea, a precizat Videanu „nu a existat o solutie de rezerva”.

Anterior, presedintele organizatiei din Bucuresti a PNL, Ludovic Orban a declarat ca daca Teodor Stolojan se va retrage, candidatul care poate cistiga alegerile prezidentiale din partea aliantei este Traian Basescu.
Traian Basescu a cistigat al doilea mandat consecutiv la Primaria Bucurestiului. El l-a invins cu usurinta pe candidatul PSD, Mircea Geoana, in cadrul alegerilor locale desfasurate in luna iunie.
La scurta vreme de la anuntarea retragerii candidaturii din cursa prezidentiala, Theodor Stolojan a primit mai multe mesaje si scrisori din partea unor lideri politici.

Premierul Adrian Nastase i-a transmis lui. Stolojan „multa sanatate si foarte mult curaj”.
‘Intr-un asemenea moment, avem cu totii datoria sa uitam de lucrurile care ne despart si sa fim solidari” se spune in scrisoarea lui Adrian Nastase catre Stolojan.
Theodor Stolojan era principalul contra-candidat al lui Adrian Nastase la presedintie.

Presedintele Iliescu a declarat – de la San Marino – ca regreta faptul ca Theodor Stolojan a fost nevoit sa se retraga din cursa prezidentiala chiar inaintea inceperii campaniei electorale.
„Asta e realitatea,” a declarat Ion Iliescu, fara a face alte comentarii.

Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a exprimat regretul fata de retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala, aratand ca aceasta decizie va influenta lupta electorala pentru functia de sef al statului si ar putea sa influenteze relatiile de forta intre cei doi poli politici.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala si de la conducerea PNL este „uvertura sfarsitului” constructiei „artificiale” PNL-PD.

Intr-o scrisoarea deschisa, presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, si-a exprimat regretul sau si al partidului pe care il conduce pentru retregarea din cursa a lui Theodor Stolojan. El i-a dorit insanatosire grabnica.


Intră acum și în grupul de