Boala limbii albastre inchide targurile de animale din judetul Suceava. Nu se permite nici mutarea animalelor


Intră acum și în grupul de

Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava – Unitatea Locală de Decizie convocată în regim de urgenţă, marţi, la sediul Palatului Administrativ Suceava, a hotărât închiderea tuturor târgurilor sau oboarelor de animale de pe teritoriul judeţului Suceava, în perioada 9 septembrie – 5 octombrie 2014, având în vedere evoluţia bolii bluetongue – boala limbii albastre  la nivel naţional şi restricţiile asupra mişcării animalelor.

 

Astfel, conform Hotărârii aprobate în şedinţă se interzice mutarea stânilor sau a altor tipuri de adăposturi pentru animale pe alte amplasamente, aspect pe care primarii tuturor unităţilor administrative – teritoriale de la nivelul judeţului Suceava îl vor comunica preşedinţilor asociaţiilor de proprietari de animale, proprietarilor de stâni sau alte tipuri de adăposturi pentru animale.

Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava ce este şi preşedintele Unităţii Locale de Decizie a precizat că în perioada 9 septembrie – 5 octombrie 2014, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi primarii unităţilor administrativ –teritoriale vor efectua controale în toate târgurile şi oboarele de pe teritoriul judeţului  Suceava.

 vaca

„Vor fi verificate cele 21 de târguri şi oboare, atât cele autorizate, cât şi cele neautorizate. Timp de o lună nu vor fi comercializate animale în judeţul Suceava. Trebuie să avem în vedere că au fost confirmate un caz de boala limbii albastre în judeţul Botoşani şi unul în judeţul Neamţ, judeţe limitrofe judeţului nostru. Totodată primarii unităţilor administrativ teritoriale şi medicii veterinari vor trebui să ia măsuri ca animalele aparţinând cetăţenilor care vor merge direct la sacrificare să fie transportate conform legii, cu autovehicule dezinfectate. Facem un apel către populaţie ca la cel mai mic semn de suspiciune al bolii să anunţe autorităţile”, a precizat Florin Sinescu.


Intră acum și în grupul de