Acasă Actualitate Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana este in curs de redactare

Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana este in curs de redactare


Intră acum și în grupul de

Dupa ce a purtat discutii cu membri ai Comisiei Europene, Günter Verheugen, Antonio Vittorino si Jan Peter Bankenende, Nastase a spus ca partenerii europeni au reconfirmat posibilitatea si chiar necesitatea finalizarii negocierilor la nivel tehnic, pana la sfarsitul lunii noiembrie.
”Sigur ca mai sunt lucruri de facut, sigur ca sunt inca discutii la nivelul expertilor Comisiei si al expertilor nostri, dar exista o a doua concluzie pe care vreau sa v-o impartasesc : se considera ca Romania a facut progrese incontestabile si ca, in aceste conditii, finalizarea negocierilor este pe deplin realizabila.
Ar urma ca pe 17 decembrie, la Consiliul European, sa se constate si la nivel politic incheierea negocierilor cu Romania”, a spus Nastase.
El a subliniat ca dincolo de ajustarile tehnice la nivel de angajamente, la nivel de reglementari, la nivel de institutii, va urma o peerioada foarte complicata, anii 2005-2006. « In acest interval va trebui sa dovedim, de data aceasta la nivelul punerii in aplicare a angajamentelor, dupa semnarea Tratatului, in prima parte a anului 2005, ca suntem un partener serios si, pe aceasta baza, sa ne inscriem pe un parcurs destul de complicat, fiind nevoie de 25 ratificari in 25 de parlamente nationale, dupa care sa devenim membri ai Uniunii Europene, in 2007
Acesta este calendarul actiunilor pe care le vom avea de parcurs. Acestea sunt reperele in timp pana in 2007, dar, sigur, nu poti sa incepi nici o contructie direct cu etajul trei sau cu primul etaj. Trebuie intotdeauna sa pui o fundatie solida si aceasta fundatie este, in acest moment, castigata pentru constructia europeana a Romaniei », a spus Nastase.
El si-a exprimat siguranta ca in aceasta luna Guvernul va asigura incheierea celei mai dificile etape a parcursului eruropean al Romaniei : incheierea tuturor capitolelor de negociere, de aderare.

« Vreau sa sublinez faptul ca nu avem de ce sa fim ingrijorati de clauzele de monitorizare obisnuite nici de clauza suplimentara de salvgardare pentru Romania si Bulgaria, fiindca stim ca, in continuare, ne vom face, temele cu seriozitate si dupa incheierea negocierilor, iar pentru partenerii nostri acestea sunt elemente asiguratorii care le vor da siguranta ca noi vom respecta angajamentele », a spus premierul.
Nastase a mai afirmat ca a inceput deja redactarea Tratatului de aderare care avanseaza, asa cum este prevazut, astfel incat semnarea sa sa aiba loc in primavara anului viitor.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version