Günter Verheugen: Calciiul lui Ahile pentru Romania este economia


Intră acum și în grupul de

»Convingerea mea clara este ca incheierea negocierilor cu Romania pana la sfarsitul aceste luni nu numai ca este necesara, dar este si posibila », a spus comisarul pentru extindere.
Günter Verheugen a precizat ca a discutat in cursul intalnirii problemele care au mai ramas si a apreciat ca s-au inregistrat progrese bune in decursul ultimelor 4-5 saptamani, de la ultima intalnire. « Cred ca suntem acum foarte, foarte aproape de final », a spus comisarul european.

“ Unele eforturi mai sunt necesare dar sunt optimist ca acele chestiuni foarte tehnice, care trebuie rezolvate in capitolele Justitie si Afaceri interne, Concurenta si Mediu vor fi rezolvate foarte curand. Este suficienta bunavointa din partea noastra precum si o vointa mai puternica din partea Romaniei pentru a atinge acest obiectiv”, a mentionat Günter Verheugen
El a subliniat ca ambele parti vor continua sa lucreze, “chiar daca este vorba de a munci zi si noapte, chiar si in timpul week-end-urilor”, pentru a gasi solutiile si ca se asteapta “cu nerabdare” sa prezentam propuneri de incheiere a negocierilor cu Romania pana la sfarsitul acestei luni.

El a spus ca intalnirea pe care o avem in vedere este cea la nivel de negociator-sef, care urmeaza a avea loc pe 24 noiembrie a.c. “Acesta este termenul limita” a mai spus Günter Verheugen.
”Dupa cum stiti, Romania este o tara care are mai multe dificultati decat celelalte tari din fostul bloc sovietic. Sunt motive cunoscute de toata lumea si nu trebuie sa repet ca regimul lui Ceausescu a fost, de departe, cel mai rau, nu numai din punct de vedere politic, dar si economic si cultural. Nici o alta tara din Europa nu a suferit atat de mult precum Romania sub un dictator teribil si este nevoie de mai mult timp pentru a remedia aceasta situatie.
Calcaiul lui Ahile pentru Romaniei este economia. Cea mai buna modalitate de a garanta cetatenilor Romaniei un viitor stralucit ar fi sa se intensifice peste tot, in cercurile politice, in societate, in economie, eforturile pentru pregatirea aderarii la Uniunea Europeana », a spus comisarul european.
El a mai afirmat ca in ceea ce priveste Comisia Europeana, este strategia nu s-a schimbat si « dorim sa vedem Romania ca un stat membru respectat, foarte important din punct de vedere strategic si economic, mai precis, la inceputul anului 2007 ».

»Pentru a realiza acest lucru trebuie sa facem ultimul efort si sa incheiem negocierile. Impresia mea este ca marea majoritate a statelor membre, daca nu toate, impartasesc si sprijina punctul meu de vedere, dorind sa incheiati cu succes negocierile. Nu pot decat sa repet ca acest lucru este posibil, este realist si vom face tot posibilul pentru a-l realiza », a conchis Günter Verheugen .


Intră acum și în grupul de