Boala limbii albastre a ucis o vaca la Ostra. Păşunatul în această comuna a fost interzis


Intră acum și în grupul de

O vacă cu boala limbii albastre a murit, luni dimineaţa, în comuna Ostra, autorităţile judeţene întrunindu-se într-o şedinţă extraordinară a Comitetului local de combatere a bolilor pentru a dispune măsuri de carantină în această zonă.

Preşedintele Comitetului local de combatere a bolilor, prefectul Florin Sinescu, a explicat că în data de 1 octombrie a fost suspicionată boala limbii albastre la o bovină din Ostra, iar în 3 octombrie aceasta a fost confirmată prin analize la laboratorul central din Bucureşti.

Vaca bolnavă a murit luni dimineaţa, iar la ora 14 s-a întrunit Comitetul local pentru combaterea bolilor care a stabilit o zonă de control de 20 de kilometri în jurul focarului.

Această zonă cuprinde comunele Ostra şi Stulpicani, şi localităţile Holda, Crucea, Chiril, Sunători, Cotârgaşi, Broşteni, Văleni, Stânişoara şi Găineşti.

Medicii veterinari urmează să facă inspecţii clinice ale bovinelor şi caprinelor din această zonă de control pentru a se constata dacă mai există cazuri similare.

Totodată, în zona de control se interzice organizarea târgurilor de animale.

În această zonă urmează să fie atent monitorizate animalele sălbatice din fondul forestier.

În Ostra se interzice circulaţia animalelor, ceea ce înseamnă că este interzis păşunatul.

Prefectul de Suceava a mai declarat că există substanţele necesare atât pentru efectuarea dezinsecţiei cât şi pentru tratarea animalelor bolnave.

El a mai anunţat că, exceptând zona de control stabilită, a fost ridicată interdicţia de organizare de târguri de animale în judeţ, impusă în urmă cu o lună tot din cauza evoluţiei în judeţele din apropiere a bolii limbii albastre.vaca


Intră acum și în grupul de