Nelu Fediuc trimis in judecata pentru luare de mita. Pe langa taxa de protectie in bani a luat peste, parfumuri, sau preparate din carne

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a comisarului şef Nelu Fediuc fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, pentru patru infracţiuni de luare de mită, toate în formă continuată(42 acte materiale), patru infracţiuni de influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată(5 acte materiale),  o infracţiune de tentativă la abuz în serviciu.

 

În rechizitoriul întocmit  procurorii arată că în perioada septembrie 2007 – decembrie 2009, inculpatul Fediuc Nelu, în virtutea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret şi respectiv de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a asigurat protecţie în Vama Siret unor persoane sau grupuri organizate infracţionale, de la care a pretins şi primit în schimb, diverse sume de bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, stabilind aşa-numita taxă lunară de protecţie. Iniţial aceasta a fost de 200 de dolari/lună, după care a fost mărită, la cererea expresă a inculpatului, la sume cuprinse între 500 dolari – 2.000 euro/lună.

 nelu fediuc dna

Concret, în perioada septembrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul a primit de la patru denunţători sumele de 7.000 dolari, 700 lei şi alte bunuri după cum urmează: preparate şi carne de vânat achiziţionate de la un abator situat pe raza judeţului Botoşani, flori ornamentale în valoare de 200 lei, 300-400 kg de peşte (somn şi crap), cantităţi de motorină în recipiente de 20 litri, parfumuri, sticle de băuturi alcoolice achiziţionate de la magazinul duty-free administrat de soţia inculpatului, în valoare de 300-400 dolari.

În schimbul aceleiaşi „protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Fediuc Nelu a beneficiat, pe lângă taxa lunară şi de servicii de altă natură din partea unei denunţătoare.

Sumele de bani, bunurile şi foloasele nepatrimoniale respective au fost remise inculpatului pentru a asigura denunţătorilor şi implicit grupurilor infracţionale din care aceştia făceau parte, “protecţie” în Vama Siret, la tranzitarea unor cantităţi de ţigări peste limita legală şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

La data de 15 august 2008, inculpatul a încercat, folosind ameninţări, metode de intimidare şi prin corupere, să determine aceeaşi martoră denunţătoare să-şi retragă denunţul şi declaraţiile formulate împotriva sa în dosarul de urmărire penală nr. 38/P/2008, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial  Suceava (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014).

În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Fediuc Nelu, în sprijinul aceloraşi demersuri, i-a oferit martorei suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.

În perioada ianuarie – iulie 2014, inculpatul a încercat, prin intermediari sau prin diverse mijloace de intimidare, să determine alţi trei martori denunţători să-şi retragă denunţurile formulate în dosarul menţionat mai sus, în scopul de a fi exonerat de răspunderea penală.

 

În acelaşi dosar se arată că în perioada 30 aprilie – 1 mai 2013, în calitate de şef de Sector Poliţie de Frontieră Rădăuţi, inculpatul Fediuc Nelu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în încercarea de a favoriza un cetăţean ucrainean, prin intermediul subordonaţilor planificaţi de serviciu la acea dată, cu scopul de a-l scăpa de aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege (confiscarea unui număr de 1970 pachete ţigări de contrabandă, aplicarea amenzii legale şi a interdicţiei de a intra în ţară pentru o perioadă de 5 ani). Activitatea inculpatului a rămas fără rezultatul urmărit, întrucât personalul de serviciu din cadrul PTF Siret nu a dat curs cererilor sale, aplicându-i cetăţeanului ucrainean dispoziţiile legale în vigoare, precizează procurorii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri ridicate cu ocazia percheziţiei efectuată la domiciliul inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

loading...