Fanfara “Trandafirul” din Calafindesti a castigat locul I la Festivalul-Concurs National al Fanfarelor Taranesti

La Ateneul Popular Calafindeşti a avut loc duminică, 26 octombrie 2014, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Fanfarelor Ţărăneşti.

fanfara trandafirul calafindesti

Juriul acestei ediţii, format din Alexandru Havriliuc – artist instrumentist, prof. Petre Horvat – consultant artistic la Centrul Cultural “Bucovina” și Trifan Leancă – profesor la Școala de Arte “Ion Irimescu” din cadrul Centrului Cultural “Bucovina”, a desemnat următorii câștigători:

Premiul I – FANFARA TRANDAFIRUL din Calafindești, conducător Gheorghe Diaconescu

Premiul I – FANFARA CRAI  BUCOVINEAN din Todirești, conducător Daniel Pânzar

Premiul II – FANFARA  VALEA  SIRETULUI  din Dolhasca, conducător Andrei Voroneanu

Premiul II – FANFARA  STAMATE din Fîntînele, conducător Vasile Leontică

Premiul III – FANFARA  FLORILE  BUCOVINEI  din Cândești, județul Botoșani, conducător Adrian Patenschi

Premiul III – FANFARA ȚĂRĂNEASCĂ DE COPII din Mileanca, județul Botoșani, conducător Gheorghe Mitoceanu

Premiul III – FANFARA TRADIȚIONALĂ din Calafindești, conducător Vasile Racolța

Mențiune –  FANFARA  din Preutești, jud.Suceava, conducător Simion Dumitru

Festivalului-Concurs Naţional al Fanfarelor Ţărăneştia a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”,  Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria și Consiliul Local Calafindești.

În spectacol a evoluat Ansamblul folcloric “Trandafirul” Calafindești, condus de d-na director a Căminului Cultural, Silvia Morari.

În contextul culturii tradiţionale, satul a creat în prima jumătate a secolului XX un nou tip de formaţie instrumentală, ca o diversitate amplă şi originală, din nevoia de amplificare a semnalului acustic.

Fanfara ţărănească însoţeşte principalele evenimente de sărbătoare ale vieţii satului: la horă, jocul satului, la nuntă, hramuri şi bâlciuri, şi uneori, la înmormântări.

Fanfara ţărănească are în componenţă instrumente de suflat din lemn sau alamă (trompetă, trombon, clarinet, saxofon, flicorn, trombon etc.) şi toba mare.

loading...