Pr. Justinian Cojocar: „Postul ne echilibreaza sufleteste si trupeste si odihneste psihicul nostru. E cu adevarat sanatate pentru trup si suflet”


Intră acum și în grupul de

În fiecare an la mijlocul lunii Noiembrie începe Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului. Durează 40 de zile și se termină o dată cu marea sărbătoare a Întrupării Domnului, la data de 25 Decembrie.

Anul acesta Postul Crăciunului începe vineri, 14 noiembrie, când Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Filip și Sfântul Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Miercuri și vineri sunt zilele de post din săptămână pentru creștini, așa că înțelegem limpede de ce postul începe cu o zi mai devreme decât de obicei.

Nasterea Domnului

După modelul Mântuitorului care a postit 40 zile în pustiul Carantaniei, creștinii se ostenesc după putere cu postul. Cum privim postul? Îl privim ca pe ceva care ne folosește, ne împlinește, ne limpezește, ne înveselește și ne înzdrăvenește. Postul nu e exterior nouă și doar în anumite perioade ale anului ne aducem aminte de el. Postul ne însoțește toată viața. Postul înseamnă oprirea de la săvârșirea faptelor rele. Faptele bune sunt comoara omului și strădania permanentă a creștinului trebuie să fie împodobirea sufletului cu virtuți. Dacă am reflecta la acest lucru, atunci am înlătura marea ispită care copleșește pe majoritatea oamenilor: postul superficial, doar cel cu alimentele. Ce folos avem dacă nu mâncăm carne, lactate și ouă și sufletul nostru e înstrăinat de rânduiala creștinească? Postul ne echilibrează sufletește și trupește și odihnește psihicul nostru. E cu adevărat sănătate pentru trup și suflet.

În acest Post al Crăciunului avem sâmbătă și duminică dezlegare la pește și vin. În zilele de sărbătoare și când cinstim sfinți mai mari și români avem iarăși dezlegare la pește. E bine să ne uităm zilnic în calendar, dar nu neapărat pentru a vedea dacă e desenat vreun pește în dreptul zilei, ci mai ales pentru a cunoaște ce sfinți sunt sărbătoriți în ziua respectivă și să-i invocăm în rugăciune.

Caracterul Postul Crăciunului este unul de bucurie pentru că el ne conduce spre sărbătoarea bucuriei și a comuniunii care este Nașterea Domnului. Cum Îl primim pe Iisus Hristos în Betleemul sufletelor noastre? Cu ușa larg deschisă și cu multă bucurie! E curată casa sufletului? Întrebarea aceasta să ne-o punem fiecare! Cum să o fac curată ca să poată intra Hristos în ea? Prin Sfânta Spovedanie  și Sfânta împărtășanie, învelite în haina postului și a rugăciunii!

Să dea Dumnezeu să ajungem cu sănătate și anul acesta marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

                                  Pr. Prof. Justinian-Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de