Prima vizita externa a premierului Tariceanu are loc la Budapesta


Intră acum și în grupul de

Din delegatia oficiala care se va deplasa la Budapesta fac parte: ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, Marko Bela, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu.

Cu acest prilej, premierul Tariceanu se va intalni cu presedintele Republicii Ungare, Ferenc MADL, si cu presedintele Parlamentului ungar, Katalin Szili. Primul ministru va avea o runda de convorbiri cu omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany. Programul vizitei oficiale include si convorbiri cu reprezentantii unor partide parlamentare din Ungaria.

Pe agenda discutiilor bilaterale la nivel inalt, primul-ministru al Romaniei se va referi la teme ale agendei europene. Premierul Tariceanu va aborda subiectele din perspectiva apropiatei semnari, de catre Romania, a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, si din cea a aprofundarii parteneriatului strategic romano-ungar.

Vor fi abordate si initiative legate de dinamizarea si diversificarea cooperarii dintre cele doua tari in domeniul economic, dezvoltarea retelei de puncte de control la trecerea frontierei romano-ungare – din perspectiva statutului de frontiera interna a Uniunii Europene. Delegatia romana va face demersuri pentru promovarea unor proiecte comune in domeniul culturii si legate de cinstirea memoriei si valorificarea mostenirii lui Emanuil Gojdu. Va fi subliniat, de asemenea, rolul minoritatilor romana si maghiara din cele doua tari la dezvoltarea continua a relatiilor bilaterale.

In marja vizitei oficiale la Budapesta a primului-ministru, ministrii romani participanti vor avea intalniri bilaterale cu omologii lor ungari, in cadrul carora vor fi discutate problemele punctuale ale cooperarii bilaterale la nivel sectorial.


Intră acum și în grupul de