Caldura mai putina in caloriferele sucevenilor, incepand de vineri

Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea mai puţină căldură în calorifere, începând de vineri, 5 decembrie.

Bioenergy SRL Suceava a transmis, joi, un preaviz către firma care asigură transportul şi distribuţia agentului termic în municipiul Suceava, Termica SA, în care producătorul de energie termică arată că această societate a finanţat, prin efort propriu, un timp îndelungat achiziţia de combustibili şi plata celorlalţi furnizori de utilităţi, dar că nu s-a ajuns la o înţelegere cu Termica pentru plata restanţelor deosebit de mari pentru contravaloarea energiei termice livrate.

Bioenergy reiterează că furnizează energie termică la preţul de 116 lei/gcal, fiind printre cele mai mici preţuri din ţară şi competitiv pentru utilizatorii finali, dar că în ciuda acestui fapt, Termica SA nu a reacţionat constructiv la nici una dintre atenţionările transmise privind plata datoriei, motiv pentru care producătorul de energie termică este obligat să pună în aplicare preavizul din 25 noiembrie şi reducerea, într-o primă etapă, cu circa 30 la sută, a energiei termice livrate, până la reglementarea situaţiei financiare.

calorifer

„Se impune ca prin măsuri proprii privind modul de exploatare şi gestionare a sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice să furnizaţi agentul termic utilizatorilor dumneavoastră în limita sarcinii termice posibil a fi asigurată”, se mai arată în document.

Directorul Bioenergy SRL Suceava, Vasile Ilie, a declarat marţi că blocajul financiar în cazul termoficării din municipiul Suceava afectează serios producerea energiei termice în condiţiile în care distribuitorul de agent termic, Termica SA, are datorii de 17,4 milioane de lei faţă de producător, iar furnizorii de combustibil nu mai acceptă întârzieri la plată.

El a menţionat că în depozitul firmei se mai află biomasă care să asigure producerea energiei termice timp de şapte zile şi că dacă nu se găseşte formula financiară, din 5 decembrie va fi nevoit să reducă cu o treime producerea agentului termic.

În prezent, în gestionarea sistemului de termoficare din municipiul Suceava există un blocaj determinat de faptul că firma care asigură transportul şi distribuţia agentului termic, Termica SA, aparţinând Consiliului Local, este în insolvenţă şi este în administrare specială, având mari datorii faţă de producătorul de energie termică, Bioenergy SRL, care reclamă că nu mai are fonduri pentru a achiziţiona combustibilul necesar producerii agentului termic.

Totodată, datoriile populaţiei pentru agentul termic de care a beneficiat se ridică la aproximativ un milion de euro, potrivit reprezentanților Primăriei.

Bioenergy a mai închis centrala termică în luna octombrie timp de zece zile din cauză că s-au acumulat mari datorii la furnizorii de combustibili care nu mai acceptau să livreze biomasă până când nu achită cantitatea deja livrată.

loading...