Membrii unei retele de falsificatori de pasapoarte, trimisi in judecata


Intră acum și în grupul de

Anchetatorii au stabilit ca in cursul anului 2003, Stefan Voroniuc, Ilie Popiuc si Pavel-Corneliu Harasemiuc impreuna cu un falsificator de pasapoarte au pus bazele unui grup criminal organizat, avind ca scop principal falsificarea de pasapoarte si traficul de migranti. Acestia racolau romani si straini care aveau interdictie pentru spatiul Schengen si le facilitau obtinerea unor pasapoarte false precum si transportul in tarile respective. Traficantii cumparau pasapoarte romanesti de penultima generatie sau straine pe care le falsificau prin inlocuirea fotografiei titularului pentru sume cuprinse intre 800 si 3.500 de euro si asigurau transportul in spatiul Shengen prin intermediul lui Ilie-Vasile Mihai si Dumitru Borsa. Ancheta a mai stabilit ca la inceputul lunii decembrie 2002, Stefan Voroniuc a obtinut in fals, prin intermediul unei persoane, contra sumei de 500 de euro, un pasaport de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Iasi cu fotografia sa, dar pe numele lui Adrian Potroghir. Pasaportul a fost folosit de Voroniuc pentru a efectua mai multe calatorii in strainatate in perioada 2002 –2004. De la SEIP Iasi a obtinut un pasaport fals si Ilie Popiuc, pe numele Gheorghe-Dorin Lepadatu, pasaportul fiind folosit pentru calatorii in spatiul Schengen. In urma perchezitiilor domiciliare a mai fost gasit un pasaport falsificat la SEIP Iasi.

Cercetarile au stabilit ca acest grup infractional are strinse legaturi cu grupari de crima organizata din zona Ardealului si a Banatului (cu acelasi gen de preocupari infractionale), precum si cu grupari criminale din Ucraina.

Acest dosar este cercetat de aproximativ cinci luni si a fost instrumentat initial de Biroul Teritorial Suceava al Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism, fiind ulterior preluat de procurori din cadrul structurii centrale.


Intră acum și în grupul de