Sindicatele incep actiuni de protest fata de modificarea Codului Muncii


Intră acum și în grupul de

Chiar daca discutiile cu reprezentantii patronatelor vor continua, incepand de saptamana viitoare cele cinci confederatii sindicale vor declansa actiunile de protest in perioada 21 –25 februarie2005, prin pichete in fata Prefecturilor din toata tara. Astfel, in 21 februarie pichete ale CNSLR-Fratia, 22 februarie – CNS Cartel Alfa, 23 februarie – BNS, 24 februarie – Meridian, 25 februarie – CSDR.

In perioada 28 februarie – 4 martie pichete in fata Prefecturilor astfel, 28 februarie – CNSLR-Fratia, 1 martie – CNS Cartel Alfa, 2 martie – BNS, 3 martie – Meridian 4 martie – CSDR.

In perioada 7 – 18 martie 2005, sint prevazute mitinguri in cascada, in resedintele de judete, cu participarea celor cinci confederatii sindicale

Mai mult, in 19 martie va fi organizat un Euromiting la Bruxelles

Reprezentantii confederatiilor sindicale din Romania care vor participa la mitingul de la Bruxelles vor aduce din nou in atentia Confederatiei Europene a Sindicatelor, a Confederatiei Internationale a Sindicatelor si a Organizatiei Internationale a Muncii intentia Guvernului de a modifica Codul Muncii. Sindicalistii vor cere expertize din partea acestor structuri pe marginea proiectului de modificare inaintat de Guvernul Romaniei.

Actiunile protestatare vor continua cu un miting in Bucuresti organizat de toate cele cinci confederatii sindicale, si chiar greva generala

Calendarul anuntat de reprezentantii BNS, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Fratia, CSDR si Meridian poate suferi modificari in cazul in care Guvernul va insista sa grabeasca discutiile si sa forteze modificarea Codului Muncii conform angajamentelor asumate fata de Fondul Monetar International.

Organizatiile afiliate la Blocul National Sindical vor incepe/continua procesul de strangere de semnaturi pentru oprirea lucrului astfel incat, daca este necesar, sa poata fi declansata greva in cel mai scurt timp cu putinta.

De asemenea, indiferent de intalnirile care vor mai avea loc intre confederatiile sindicale, cele patronale si Guvern, saptamana viitoare vor avea loc pichetele anuntate. BNS va picheta Prefecturile din toata tara in zilele de 23 februarie si respectiv 2 martie.

La discutiile cu MMSS si structurile patronale reprezentative nu s-au discutat punctual propuneri de modificare. S-a convenit ca in cursul zilei de miercuri structurile patronale sa transmita un punct de vedere comun pentru imbunatatirea Codului Muncii, urmand ca joi sa existe discutii intre confederatiile sindicale si patronale pe marginea propunerilor patronatelor.

Nici sindicatele si nici patronatele nu au fost de acord sa reanalizeze prevederile privind aplicabilitatea Contractelor Colective de Munca la nivel national sau de ramura, asa cum a propus MMSSF.

Vineri, 18 februarie 2005, reprezentantii confederatiilor sindicale vor discuta pe tema Codului Muncii cu premierul Calin Popescu Tariceanu.


Intră acum și în grupul de