Olli Rehn: Nu exista intirzieri ale Guvernului pentru integrarea Romaniei


Intră acum și în grupul de

„Obiectivul prioritar al Guvernului este ca Romania sa isi indeplineasca angajamentele pentru a deveni membru al UE la 1 ianuarie 2007”, a declarat presei, ulterior, premierul Tariceanu. Olli Rehn a afirmat ca „nu exista intarzieri in actiunile Guvernului”.

Dupa intalnirea cu premierul, Olli Rehn a participat la lucrarile Comitetului Executiv de Integrare Europeana (CEIE), mecanism ce permite guvernului roman sa monitorizeze indeplinirea angajamentelor Romaniei in procesul de integrare europeana si sa coordoneze activitatea ministerelor in procesul de integrare.

In prezenta comisarului european, CEIE a analizat situatia conditiilor asumate de Romania si care sunt vizate de clauza de salvgardare in domeniile justitiei, afacerilor interne si competitiei. De asemenea, CEIE a luat in discutie proiectul de strategie de comunicare pe integrarea europeana si a evaluat stadiul indeplinirii deciziilor luate anterior de Comitet.

Olli Rehn a apreciat modul deosebit de eficient si plin de substanta in care lucreaza acest comitet. „Sunt convins ca exista vointa si determinarea politica pentru a intreprinde actiunile necesare in domeniile critice, pentru a indeplini criteriile de aderare la timp”, a spus comisarul european pentru extindere. El a mentionat reforma puterii judecatoresti, aplicarea legii, lupta impotriva coruptiei.

Primul-ministru si-a exprimat aprecierea pentru mesajul de sustinere a Romaniei primit, prin vocea comisarului Olli Rehn.

„Va putem promite o evaluare corecta atunci cand vom prezenta Raportul de monitorizare si astept cu foarte multa nerabdare sa conlucrez cu Guvernul, cu Parlamentul si cu societatea civila pentru a realiza obiectivul comun – aderarea Romaniei la Uniunea Europena” a spus Olli Rehn. Acesta a subliniat importanta acordata de Comisia Europeana criteriilor legate de statul de drept.


Intră acum și în grupul de