N#259stase- Riscuri mari in eventualitatea incet#259rii acordului cu FMI

El a declarat intr-o conferină de presă susţinută la Suceava că in cazul incetării acordului cu organismul financiar internaţional riscurile pentru Romania „sint foarte mari” in special in ceea ce priveşte credibilitatea pe plan extern. Liderul naţional al PSD a spus că are impresia că Guvernul şi premierul Călin Popescu Tăriceanu nu iau foarte in serios relaţia cu FMI.
„Aduceţi-vă aminte că a procedat la fel in 1997 şi atunci au rupt relaţiile cu FMI şi lucrul acesta ne-a costat enorm. Nu banii de la FMI sint importanţi. Nu e vorba de bani ci este vorba de credibilitatea pe care Fondul o asigură. FMI face un fel de audit la nivelul stabilităţii macroeconomice şi din acest punct de vedere toţi cei care vor să trateze cu Romania se uită la notele pe care le dă FMI. Inclusiv Uniunea Europeană contează foarte mult pe opinia Fondului”, a menţionat Năstase. Preşedintele PSD a apreciat că din aceste considerente Guvernul ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate relaţia aceasta cu FMI arătind că el a fost in situaţia de a se fi „bătut” adeseori cu FMI şi de a nu fi fost de acord cu ei in diferite chestiuni.
„Deseori am avut discuţii in care au ieşit scintei, dar trebuie să recunosc că Fondul pină la urmă ne-a ajutat in mod deosebit. Creşterea economică pe care noi am realizat-o in cei patru ani, scăderea inflaţiei, obţinerea statutului de economie funcţională de piaţă, elementele de credibilizare şi creştere a Romaniei in problemele de rating, toate aceste lucruri s-au datorat in mare măsură şi acestui dialog foarte dificil dar foarte util cu Fondul”, a arătat Adrian Năstase. El a explicat că FMI nu spune care sint soluţiile, ci doar arată anumite probleme cum ar fi creşetea deficitului de cont curent, sau că politica de credite pentru persoanele fizice generează un risc de inflaţie, sau o problemă de