N#259stase- Riscuri mari in eventualitatea incet#259rii acordului cu FMI


Intră acum și în grupul de

El a declarat intr-o conferină de presă susţinută la Suceava că in cazul incetării acordului cu organismul financiar internaţional riscurile pentru Romania „sint foarte mari” in special in ceea ce priveşte credibilitatea pe plan extern. Liderul naţional al PSD a spus că are impresia că Guvernul şi premierul Călin Popescu Tăriceanu nu iau foarte in serios relaţia cu FMI.
„Aduceţi-vă aminte că a procedat la fel in 1997 şi atunci au rupt relaţiile cu FMI şi lucrul acesta ne-a costat enorm. Nu banii de la FMI sint importanţi. Nu e vorba de bani ci este vorba de credibilitatea pe care Fondul o asigură. FMI face un fel de audit la nivelul stabilităţii macroeconomice şi din acest punct de vedere toţi cei care vor să trateze cu Romania se uită la notele pe care le dă FMI. Inclusiv Uniunea Europeană contează foarte mult pe opinia Fondului”, a menţionat Năstase. Preşedintele PSD a apreciat că din aceste considerente Guvernul ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate relaţia aceasta cu FMI arătind că el a fost in situaţia de a se fi „bătut” adeseori cu FMI şi de a nu fi fost de acord cu ei in diferite chestiuni.
„Deseori am avut discuţii in care au ieşit scintei, dar trebuie să recunosc că Fondul pină la urmă ne-a ajutat in mod deosebit. Creşterea economică pe care noi am realizat-o in cei patru ani, scăderea inflaţiei, obţinerea statutului de economie funcţională de piaţă, elementele de credibilizare şi creştere a Romaniei in problemele de rating, toate aceste lucruri s-au datorat in mare măsură şi acestui dialog foarte dificil dar foarte util cu Fondul”, a arătat Adrian Năstase. El a explicat că FMI nu spune care sint soluţiile, ci doar arată anumite probleme cum ar fi creşetea deficitului de cont curent, sau că politica de credite pentru persoanele fizice generează un risc de inflaţie, sau o problemă de deficit bugetar pentru că veniturile nu cresc in suficientă măsură şi se accentuează deficitul bugetar cu risc pentru nivelul de inflaţie. „Pentru noi principala temă a fost din punct de vedere macroeconomic realizarea concomitentă a două obiective pe care pină acum aproape nimeni nu a reuşit să le obţină şi anume scăderea accelerată a nivelului de inflaţie concomitent cu creşterea economică. Practic noi am reuşit un lucru absolut remarcabil in aceşti patru ani, in acelaşi timp să scădem inflaţia de la 45% la 9% şi in acelaşi timp să asigurăm o creştere economică care a fost in medie de 6% cu un virf de 8% in 2004. Aceste lucruri s-au bazat pe discuţiile acestea, pe măcinatul acesta permanent cu FMI. Am dus o muncă incredibilă cu Fondul, dar el a făcut pină la urmă ceea ce trebuia să facem şi noi, deci o auditare permanentă şi ei introduceau scenariul mai pesimist in condiţiile in care de fiecare dată noi introduceam scenariul ultraoptimist cum face şi Guvernul de acum”, a spus preşedintele PSD. El crede că FMI va avea o reacţie „foarte dură” la ceea ce inseamnă tot mai mult indepărtarea de indicatorii iniţiali. „Faptul că noi am avut, spre exemplu, pentru anul trecut o ţintă de deficit bugetar de 1,6% şi am reuşit să incheiem anul cu 1,2% lăsind in buget, datorită unei colectări mai bune a veniturilor, aproximativ 9.000 de miliarde de lei in plus, a fost un lucru extraordinar, dar pentru a continua procesul macroeconomic de stabilizare in condiţiile in care avem numeroase activităţi care vor fi dificile şi care vor induce fibrilaţie in sistem- introducerea leului greu, liberalizarea impozitelor de capital şi a transferurilor- toate aceste lucruri vor crea sarcină suplimentară in sistem. Dacă nu e cineva, dacă nu ai un partener foarte bun cu care să lucrezi care să dea şi in afară sentimentul că lucrurile se desfăşoară pe o rutină de succes, atunci sentimentul de lipsă de credibilitate se accentuează fantastic”, a mai arătat Năstase.
El a subliniat că este „foarte preocupat” de declaraţia premierului Tăriceanu in legătură cu acordul cu FMI exprimindu-şi speranţa că „a fost vorba doar de un comentariu să spunem aşa făcut la nervi, datorită faptului că nu el a discutat la Washington despre lucrul acesta cu FMI, ci competitorul său pentru conducerea Guvernului domnul Traian Băsescu”.


Intră acum și în grupul de