Acasă Actualitate Acoperisul si catapeteasma bisericii din Poiana Stampei, mistuite de un incendiu puternic

Acoperisul si catapeteasma bisericii din Poiana Stampei, mistuite de un incendiu puternic


Intră acum și în grupul de

 

Pompierii suceveni au fost solicitați, miercuri dimineaţă, să intervină pentru a stinge un incendiu ce a cuprins biserica din comuna Poiana Stampei.



Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Bucovina”Suceava, plt.adj. Alin Găleată, incendiul a fost anunțat printr-un apel la 112 în jurul orei 10.00, la fața locului deplasându-se șapte autospeciale de pompieri din Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și de la ISU Bistrița Năsăud.

biserica poiana stampei

Găleată a precizat  că incendiul izbucnit la biserica din Poiana Stampei a fost localizat, focul plecând de la acoperiș.

Astfel, au ars acoperișul construcției din lemn, pe aproximativ 600 de metri pătrați, și catapeteasma altarului.

Nu s-au înregistrat victime, construcțiile din apropierea lăcaşului de cult fiind în siguranță.

Biserica a fost  construită din lemn de brad cu aprobarea Imperială a lui Francisc Iosif I între anii 1883-1885; are hramul Sf-lor Arh. Mihail şi Gavriil – 8 noiembrie datăla care s-a primit aprobarea şi este singură biserica din lume construită în cinstea unei căsătorii a fiului împăratului Rudolf cu Ştefania de Belgia.

Aprobarea a fost obţinută prin deplasarea de două ori la Viena a unei delegaţii de locuitori ai comunei din rândul căreia au făcut parte Savu Pralea – picher, AndrieşPralea şi Gheorghe Achiforesei.

Catapeteasma şi icoanele împărăteşti precum şi icoană Maicii Domnului şi a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos sunt pictate de către pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi din Iacobeni.

Vom reveni cu detalii.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version