Ministrul Agriculturii, la Vatra Dornei: Zona montana va avea o alocare financiara distincta pe PNDR 2014-2020

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit, joi, la Vatra Dornei, cu fermierii din zona de munte a judeţului Suceava. El i-a anunţat că au fost publicate primele două ghiduri pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar proiectele urmează să fie primite din 25 martie, subliniind că zona montană va avea o alocare financiară distinctă pe PNDR 2014-2020.

Potrivit lui Daniel Constantin, noul PNDR reduce birocraţia, fiind întocmită o listă cu preţuri de referinţă astfel încât pentru achiziţionare de utilaje, de exemplu, nu va mai fi nevoie de licitaţie.

Totodată, ministrul Agriculturii a precizat că tot pentru simplificarea birocraţiei vor fi primite proiecte în mod continuu şi evaluarea se va face la o lună sau la trei luni.

daniel constantin si catalin nechifor la federatia agricultorilor de munte-Dorna (2)

„Trebuie să reducem foarte mult evaluarea şi trebuie să răspundem cât mai prompt”, a spus Daniel Constantin.

El a mai anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a adoptat o ordonanţă care schimbă modalitatea de depunere a cererilor pentru plăţi, fiind completată o singură cerere de plată, care ar urma să fie depusă până la 15 mai, dar că există posibilitatea să se prelungească până la 15 iunie.

Totodată, Daniel Constantin a spus că vor fi plăţi stimulative pentru cei care vor să comaseze terenurile agricole pentru exploataţii agricole viabile, arătând că în prezent sunt peste 800.000 de ferme cu între 1 şi 5 hectare.

Potrivit ministrului, cei care vor avea ferme între 5 şi 30 de hectare vor primi subvenţie cu 40 de euro mai mult la hectar pentru ceea ce depăşeşte cinci hectare, obiectivul fiind comasarea terenurilor, prin vânzare, arendare sau asociere.

loading...