Saptamina viitoare-nou sistem de compensare a medicamentelor

Noul sistem elaborat de catre specialistii Comisiei de Strategie Terapeutica a Ministerului Sanatatii va cuprinde trei liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. In premiera, anul acesta sunt adoptate si o serie de masuri destinate evitarii consumului excesiv de medicamente finantate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Astfel, va exista o lista cu caracter mai larg, social (Lista A), in care medicamentele vor fi compensate in procent de 90% din pretul de referinta. Aceasta va cuprinde medicamente uzuale folosite in terapie.

O alta lista (Lista B) va cuprinde medicamente compensate in procent de 50% din pretul de referinta. In cazul acestei liste, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna in care vor fi inscrise cel mult 3 medicamente a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3 000 000 lei inainte de compensare.

In premiera, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B vor fi penalizati cu retinerea sumei de 10 000 000 lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate. La repetarea acestor fapte in termen de 6 luni, medicii de familie risca suspendarea contractelor incheiate cu casele de asigurari pe o perioada de 6 luni, iar specialistii din ambulatoriu suspendarea pe o perioada de 3 luni a acestor contracte. Daca regulile vor fi incalcate si dupa aceste sanctiuni atunci se va trece la rezilierea contractelor de furnizare de servicii medicale. Pe perioada suspendarilor, pacientii vor fi redistribuiti altor furnizori de servicii medicale, pe baza optiunilor fiecaruia dintre ei, de catre casele de asigurari de sanatate.

Cea de-a treia lista de compensare va fi lista in care medicamentele sunt compensate in procent de 100%. Cu alte cuvinte, asiguratii vor primi gratuit medicamentele care sunt cuprinse pe aceasta lista.

Specialistii Comisiei de Strategie Terapeutica au consultat pentru elaborarea noului sistem de compensare a medicamentelor si reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania care si-au dat avizul favorabil.

In farmacii, sistemul va fi operational dupa ce vor fi instalate soft-urile cu noile date ale sistemului de compensare a medicamentelor.