LIVE: Şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Suceava


Intră acum și în grupul de

Cateva zeci de primari de toate culorile politice si cateva zeci de membri din conducerea judeteana a PNL Suceava asteapta la CJ inceperea sedintei extraordinare.

La sedinta sunt prezenti doar parlamentarii PNL de Suceava si conducerea CJ Suceava.

Consilieri judeteni prezenti 25, absenti 12.

Vasile Ilie, liderul grupului PNL din CJ Suceava:

„Domnule presedinte, am convocat sedinta asta pentru ca sunt probleme cu care se confrunta UAT. Problemele de pe ordinea de zi reflecta gravele probleme cu care se confrunta CJ. Sunt patru puncte care intereseaza fiecare administratie in parte.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Cand depui o analiza, vii si cu documentatia in spate, azi nu adoptam nici masura. Pentru ca nu am primit nici o foaie, am vrut sa va consult ca sa vad ce ati avut in vedere cand ati cerut o sedinta de urgenta. Urgenta e greu de definit. Eu cred ca urgenta e situatia de la TERMICA Suceava. Poate ca veti propune.

Domnule Ilie, va stiu in administratie de vreo 23 de ani. Ati fost vicepresedinte, prefect din partea PD, ati fost si PSD. Cu tot respectul, ma asteptam la altceva de la dvs. Pentru ca vine Saptamana Patimilor si as vrea sa nu transformam sedinta asta intr-un circ. Legea bugetului de stat pentru 2015 spune altceva despre cum se imparte bugetul. Din nefericire, CJ a fost spectator si ne-am uitat cum s-au dat banii prin lege!

Evident ca e greu de multumit administratia locala, dar anul acesta, e proiect pilot si sper ca la rectificare, si sunt vesti bune dinspre economie, vor fi solutii pentru primarii si CJ.”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:

„Imi cer scuze ca intervin, dar va asigur ca la Suceava va fi apa calda si caldura in perioada urmatoare. S-a intamplat un lucru bun la Suceava, ca suntem singurul oras care are o centrala noua dupa 1989. 25% din retele de transport sunt reabilitate si cu siguranta vom reusi sa le refacem pe toate. Maxim in doi ani, problema unui serviciu civilizat va fi realizat. Nu vreu sa intru in polemica cu dvs., dar <<Utilitati si mediu>>  e o povara pentru judet pentru inca 20 de ani.

E cel mai ineficient si scump proiect pentru Primaria Suceava. Cunosc proiectul, dar sunt localitati falimentare dupa proiectul asta si care vor plati niste rate si nimic nu va ajunge la ei cu acele beneficii. Sa nu amestecam lucrurile, dar la Suceava lucrurile sunt pe drumul cel bun.”

Catalin Nechifor:

„Proiectul asta e ca atunci cand te insori, la bine si la rau pana cand moartea ne va desparti. Acest proiect a fost parafat si adoptat cu toata formula legala in spate. A fost si HG pentru garantare. El curge pana in 2030. Totusi, va spun ca de la momentul iunie 2012 si pana acum, CJ nu a efectuat nici o lucrare in proiect, ultimele au fost in 2010, pe la Campulung. Noi am fost doar in situatia de a achita ratele si dobanzile. Si vor fi gasite si de acum inainte.”

La sedinta extraordinara a sosit si prefectul neinvestit inca in functie, Constantin Harasim.

Nechifor:

„Daca vom merge pana la capat cu creditul asta, pana in 2030, il vom plati de patru ori.

Trebuie sa facem, impreuna, ceva, cu totii, ca sa fie preluat ca datorie publica. Trebuie sa ne sprijine si parlamentarii. Brosteni trebuie sa plateasca 890.000 de euro pentru un gaz care nu va ajunge la ei.”

Nistor Tatar:

„Poate ne explica dl Flutur sau dl Lungu de ce au refuzat un credit de 40 milioane de euro atunci cand au scos la privatizare TERMICA, iar banii s-au dus la Botosani in detrimentul Sucevei. Daca vreti, pot iesi in presa peste cateva zile cu documentele care sa sustina ce spun. La Radauti, centrala functioneaza.”

Tatar se cearta cu primarul de la Bosanci. Primarul i-a cerut lui Tatar sa inceteze laudele la adresa a ceea ce face Tatar la Radauti.

Anton Curic, primar Bosanci:

„Durerea noastra e sa gasim o cale sa putem sa ne eliberam de aceasta datorie. Daca vreti sa gasim solutii la Ministerul de Finante, suntem bucurosi. Nu am beneficiat de nici un leut. Poate ca atunci era o investitite buna. Vin Curtea si Finantele si ne cer banii. Am fost dintre primarii care am zis ca va curge laptele. Eu va apreciez ca tineti la oamenii dvs. Au fost PSD si au luat banutii. Noi am pus proiecte la Ministerul Dezvoltarii si au fost respinse.

Domnule presedinte, v-am simpatizat, dar haideti sa facem ceva ca parca suntem doua tabere de primari. Oare eu sunt mai cu par de lup sau ce naiba?  Sa lasam politica. Ati inceput cu taisuri politice. Vrem sa rezolvam problemele ca sa gasim o cale sa nu mai platim banii ca nu am beneficiat de nimic.”

Mihaita Negura, primarului municipiului Campulung Moldovenesc:

„Primaria Campulung a fost singura executata silit pentru rata a doua din 2014 si ma astept sa fiu executat si pentru anul 2015. Bugetul local e afectat foarte mult. Campulungenii au venit in audienta si imi cer sa vad strazile. Singura primarie executata suntem noi. Nu e de glumit cu acest credit. Am si un memoriu formulat, sa il semnam si sa il inaintam Ministerului de Finanţe si Guvernului”.

Alexandru Baisanu, deputat PNL de Suceava:

„Rugamintea mea este, dle presedinte si vicepresedinti si prefect, si domni parlamentari, sa facem un gest prin care sa intelegem ca nu ne-am adunat nici in gasti, sau partide adverse. Trecem prin momente grele. Institutiile statului nu mai functioneaza, de la Guvern pana la primarii. Cred ca trebuie sa ne trezim si asta e momentul pentru Suceava ca sa ne dam mana sa facem ceva pentru judet si pentru localitati. Nu ma simt acum in politica, ci doar cetatean al judetului.

E un proiect care s-a dovedit a fi o greseala. CJ trebuie sa se implice activ, asa cum ar fi trebuit sa se implice de trei mandate incoace. Cred ca e foarte important sa dam dovada Guvernului ca primarii din judet, presedintele CJ, prefectul sunt uniti. 61 dintre primarii nu mai stau si asteapta ca cineva sa le bage in traista. Sa cream o asociatie a primarilor cu aceasta problema pentru a nu intra in faliment. Cred ca impreuna cu presedintele CJ si parlamentarii putem sa dam o fuga la Guvern, ca nu e la Viena.

Daca vom sta acasa si vom trimite biletele nu vom rezolva nimic. Noi suntem ceea ce nu am reusit sa fim vreodata. Haideti la Bucuresti sa il ajutam pe Nechifor si primariile de a iesi din impas. Nu e usor.”

Catalin Nechifor:

„Dupa cum bine stim, Legea finantelor spune ca Guvernul poate ajuta financiar institutii si UAT de abia in semestrul al doilea, la rectificare. Sper ca si in acest an sa se intample. E de multe ori mai intelept sa dai documente decat sa vorbesti”.

Lucian Harsovschi,viceprimarul municipiului Suceava:

„Ar fi bine sa ne vedem de lucrurile noastre si nu de altele. Sa vada ce se intampla la Radauti dl Tatar si apoi sa mai vorbeasca de Suceava.

Trebuie de mers la Guvern si de cerut sprijin. O OUG, asa cum s-a dat pentru diferite doctorate, nu se putea da ca sa se rezolve problema? Sa lasam haina politica.”

Cand prefectul Constantin Harasim a inceput sa vorbeasca despre problema pasunatului de la prezidul format din 11 persoane, au plecat 7 persoane, inclusiv presedintele CJ Suceava.

Responsabil cu Aeroportul Suceava:

„Uzina electrica trebuia sa fie gata, dar din cauza interpretarii legii nu s-a reusit. Din ce am discutat, cam in 30 de zile vor veni echipamentele si vor fi montate in maxim 60 de zile.”

Gheorghe Flutur, senator PNL de Suceava:

„A fost un test de rezistenta sa stam la o sedinta atat de lunga chiar daca ne-ati citit ca are Cacica 6 lei datorii.  Am ales sa vorbsc la final ca sa nu se creada ca vreau sa ma vad diseara la TV. Cu buna credinta va spun cateva lucruri. Temele astea ard. E bine sa ne informam si noi, dar sa vedeti si dvs. pulsul.

Ma uit la termene cu aeroportul si sunt ingrijorat. A fost noiembrie 2014, a urmat februarie si acum vad august. Ma uit la Iasi care ne critica ca le-am luat bani. Au ales sa nu inchida si au lucrat in paralel, dar noi suntem unde suntem. Cu prietenie va spun cat de greu sa deschidem ochii pe Suceava pentru aeroport. Va trebui sa muncim enorm ca sa revenim. Nu va feriti, spuneti lucrurilor pe nume.

Si Ponta, mai de gura lui Flutur sau a altuia, va putea da drumul la cate ceva. Sunt ingrijorat de modul cum intram in competitie cu celelalte regiuni.

Sa nu ne intoarcem in istorie cu Utilitati si mediu ca sa spunem povestea de unde ne convine. Va trebui sa facem lobby toti parlamentarii de Suceava ca sa ajutam, pentru ca nu o sa vina nimeni de la Teleorman sa ne ajute.

Nu numai sa puna ANAF sechestru pe conturile primariilor, ci sa vina la Suceava sa vada ce se petrece cu Utilitati si mediu.”

Nechifor:

„Nu puteam lucra sub zbor. Noi am spart toata pista. Nu se putea zbura cat timp era sparta pista.”

Flutur a parasit sala de sedinte nu inainte de a-i strange mana presedintelui CJ si prezidiului si a saluta putinii consilieri ramasi la discutii.

 


Intră acum și în grupul de