Guvernul reaminteste conditiile de intrare in Spania si Germania

In urma misiunilor efectuate in comun, s-a constatat ca autoritatile de frontiera spaniole verifica cu atentie documentele prezentate de participantii la trafic (fiind purtate inclusiv discutii scurte cu fiecare cetatean roman, in vederea stabilirii scopului calatoriei), iar in situatia in care se constatata neconcordante intre scopul real si cel declarat, nu se permite intrarea pe teritoriul statului spaniol.

Totodata, in cadrul contactelor stabilite, partea spaniola a prezentat conditiile ce trebuiesc indeplinite de cetatenii romani la intrarea in Spania, in functie de scopul calatoriei.

Astfel, pe langa documentul de calatorie, asigurare medicala si bilet de calatorie dus-intors, cetatenii romani trebuie sa posede fie invitatie, fie o suma de bani, insotita de documente de cazare (voucher sau rezervare) pentru intreaga perioada a sederii.

Toate voucherele sau rezervarile sunt verificate, iar in cazul in care valabilitatea documentului nu este confirmata sau daca au existat cazuri anterioare de rezervari sau vouchere care nu au fost onorate, autoritatile de frontiera nu permit intrarea in Spania, acesta fiind un indiciu ca scopul calatoriei nu este cel real.

De asemenea, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, iar din aceasta trebuie sa rezulte in mod expres urmatoarele (orice alt tip de invitatie nefiind acceptat):

A• Cel care invita sa fie cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania;

A• Sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele 6 luni;

A• Sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare si asistenta sanitara;

A• Se obliga sa garanteze ca persoana se intoarce in tara;

A• Cel care este invitat sa nu munceasca in Spania.

Hartia invitatiei este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta) care trebuie sa aiba in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei, iar deasupra acesteia mentiunea „hartie exclusiva pentru documente notariale”. Totodata, in coltul din dreapta prezinta un numar de inregistrare, sub acesta trebuie mentionat in mod clar datele de identificare ale notarului (nume, adresa, telefon si fax), iar in partea stanga trebuie sa existe stampila notarului. Pe ultima pagina a declaratiei trebuie sa existe un autocolant rotund, de culoare albastra cu insemnele Consiliului National al Notarilor Publici din Spania, peste care se aplica stampila notarului si semnatura acestuia.

Invitatia trebuie prezentata numai in original (nu se admit copii xerox sau fax) si trebuie sa fie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.

Persoanele care prezinta invitatie conform celor mentionate anterior nu trebuie sa detina si bani, decat doar pentru strictul necesar.

Totodata, la solicitarea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Ambasada Republicii Federale Germania a transmis institutiei noastre conditiile ce trebuiesc indeplinite de catre cetatenii romani pentru efectuarea unei calatorii legale in Statele Schengen si in Germania, in scop turistic, acestea fiind urmatoarele :

– pasaport valabil (inca cel putin 3 luni de la incheierea calatoriei);

– asigurare medicala;

– invitatie (declaratie de preluare a cheltuielilor) sau mijloacele financiare proprii (100 euro/zi, insa minim 500 euro);

– bilet de calatorie dus-intors (Carte Verde in situatia celor care calatoresc cu autoturismul).

De asemenea, in cazul in care sederea pe teritoriul Germaniei urmeaza sa depaseasca 90 zile in intervalul a 6 luni, sau daca se preconizeaza desfasurarea unor activitati cu scop lucrativ, este necesara eliberarea unei vize de catre reprezentanta diplomatica germana competenta. In afara de aceasta viza, este necesara si o asigurare medicala de calatorie, exceptie facand cazul in care are loc reintregirea familiei, situatie cand persoana este asigurata prin intermediul partenerului stabilit in Germania.