Aceleaşi două firme s-au prezentat la noua licitaţie pentru pentru desemnarea operatorului de transport şi distribuţie a agentului termic


Intră acum și în grupul de

Două firme s-au prezentat la prima etapă a licitaţiei pentru desemnarea operatorului de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiul Suceava.

Potrivit primarului Ion Lungu, este vorba despre aceleaşi două firme care au participat la licitaţia de anul trecut, Termica SA, societate a municipalităţii, aflată în insolvenţă şi care la licitaţia de anul trecut a fost declarată neeligibilă şi Thermonet SRL, firmă cu care s-au început anul trecut negocierile pentru semnarea contractului, negocieri care însă au eşuat.

O a doua etapă a licitaţiei se va desfăşura în maxim 60 de zile când se aşteaptă ca o nouă firmă înfiinţată de Consiliul Local Suceava, Transagent, să prezinte o ofertă.

ion lungu (4)

Licitaţia se organizează pe o procedură specială, care prevede că dacă la primul termen nu se prezintă trei oferte eligibile procedura se reia în maximum 60 de zile, iar dacă nici la cel de-al doilea termen nu se înregistrează trei oferte eligibile, există posibilitatea adjudecării prin negociere directă cu o firmă care a depus ofertă la unul din primele două termene.

Circa 20.000 de locuinţe din municipiul Suceava sunt conectate, în prezent, la sistemul centralizat de termoficare, dar din cauză că în ultimul an au existat mai multe sincope în asigurarea serviciilor, mulţi suceveni intenţionează să se debranşeze.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie a anului 2013 şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie, iar Curtea de Apel Iaşi a anulat planul de reorganizare al societăţii.

Datoriile totale ale Termica SA se ridicau, la data declanşării insolvenţei,  la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding, dar acestea au crescut.

Începând cu luna noiembrie 2013, sucevenii beneficiază de agent termic, în sistem centralizat de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.


Intră acum și în grupul de