Contrabandist româno-ucrainean dat în urmărire şi în consemn la frontieră şi doi bărbaţi reţinuţi, în urma percheziţiilor efectuate marţi de DNA Suceava


Intră acum și în grupul de

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava au efectuat, în cursul zilei de marţi, 15 percheziţii pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, într-un dosar ce vizează o grupare specializată în contrabandă cu ţigări, coordonată de un bărbat cu dublă cetăţenie, ucraineană şi română.

Astfel, la sediul DNA – ST Suceava au fost conduşi pentru audieri, Daniel Sofronie şi Vasilică Şuleap, ei fiind parte a grupului infracţional organizat condus de Vitaliy Ivan Nymyzhan şi au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru complicitate la contrabandă şi constituire de grup infracţional organizat.

În cazul lui Vitaliy Ivan Nymyzhan s-a dispus darea în urmărire penală şi în consemn la frontieră întrucât acesta se sustrage de la urmărirea penală.

parchet suceava 2

Potrivit DNA Suceava, Vitaliy Ivan Nymyzhan, persoană cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, cunoscut ca un traficant de ţigări încă din perioada 2008-2009, care şi-a format relaţii la nivelul punctelor vamale de trecere a frontierei cu Ucraina a dat, în 19 şi 26 martie 2015, unui lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, câte 2.000 de euro pentru a-i facilita, tranzitarea ilegală prin PTF Siret a câte 19 baxuri de ţigări din Ucraina, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de a efectua controlul mijlocului de transport, ţigările fiind ascunse în locaşuri disimulate, potrivit înţelegerii anterioare dintre cei doi.

Sumele de bani de 2.000 euro  primite de la suspect, au fost predate de colaborator, pe bază de proces-verbal, parchetului, care a dispus, indisponibilizarea banilor şi aplicarea sechestrului asigurator, întrucât formează obiectul infracţiunii de dare de mită.

În urma punerii în executare a metodelor de supraveghere tehnică, marţi dimineaţa Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul maşinii sale înmatriculată în Botoşani deplasându-se  pe DN E85, la intrare în localitatea Siret, dinspre Vama Siret, în timp ce însoţea în tandem un autoturism înmatriculat în Cernăuţi, aparţinând lui Dumitru Lăcustă şi care era condus de Constantin Vasile Bambuc, cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, imediat după ce acest din urmă autoturism a ieşit de la controlul vamal din PTF Siret, având în locaşuri ascunse, ţigări de contrabandă.

În urma percheziţiei efectuată asupra autoturismului înmatriculat în Cernăuţi s-au găsit ascunse în locaşuri amenajate special, 9.689 pachete de ţigări Ashima, 930 pachete de ţigări Marble, fără timbru de accize şi 58 de sticle de 0,5 litri conţinând 29 litri de whisky Black Jack.

Procurorii susţin că transportul de ţigări a fost comandat şi coordonat de către liderul grupului Vitaliy Ivan Nymyzhan, iar modul de operare fiind acelaşi cu cel folosit în cazul celorlalte două episoade din 19 şi 26 martie când au fost reţinute infracţiunile de dare de mită.

Anchetatorii menţionează că Dumitru Daniel Sofronie care conducea autoturismul înmatriculat în Botoşani şi-a îndeplinit rolul de antemergător, fiind văzut în zona PTF Siret, la ora stabilită, pentru a prelua transportatorul de ţigări imediat după ce trece Vama Siret, urmând să-l conducă spre oraşul Siret la locurile de depozitare, prilej cu care a fost interceptat în trafic de ofiţeri DNA şi un echipaj de intervenţie al jandarmeriei.

În cazul lui Vasilică Şuleap, procurorii susţine că acesta are rolul de a cumpăra ţigările provenite din contrabandă, în cadrul grupului infracţional condus de Nymyzhan.


Intră acum și în grupul de