Guvernul nu a găsit formula magică pentru ca municipiul Rădăuţi să aibă conducere. Angajaţii primăriei nu-şi vor putea încasa salariile, spitalul va rămâne fără conducere, lucrările pentru municipalitate nu pot fi plătite


Intră acum și în grupul de

Guvernul României nu a găsit nici miercuri o soluţie pentru ca la Rădăuţi să fie instalată o conducere provizorie care să gestioneze treburile curente ale municipiului, al doilea ca mărime din judeţ după municipiul reşedinţă de judeţ.

În aceste condiţii, angajaţii Primăriei care ar trebui să încaseze salariile vineri nu vor putea fi plătiţi întrucât nu are cine să semneze acordarea acestor bani, iar de săptămâna viitoare intervine şi o situaţie delicată la Spitalul municipal care va rămâne fără director întrucât nu are cine să aprobe prelungirea mandatului interimar.

primaria radauti

Totodată, la concursul pentru secretarul municipiului, programat pentru 29 mai, nu are cine să numească membrii comisiei de examen, iar dacă aceasta s-ar constitui, tot nu are cine semna numirea în post a noului secretar.

Mai mult, nu pot fi făcute plăţi către firmele aflate în contract cu municipalitatea locală şi nici începute lucrări noi.

O altă faţetă a acestei situaţii fără precedent în România este că cei care doresc să realizeze construcţii o pot face dacă înregistrează o cerere de autorizare, iar dacă nu primesc un răspuns în 30 de zile, pentru că nu are cine să-l ofere, vor putea constata că autorizaţia a fost adoptată tacit.

Guvernul a ieşit şi din calendarul care făcea posibilă şi organizarea de alegeri parţiale pentru consilii locale, primari sau preşedinţi de CJ.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a explicat presei centrale că organizarea oricăror alegeri locale înainte de luna iunie 2016 a devenit, de la începutul acestei săptămâni, imposibilă.

Astfel, fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cât timp legea interzice alegerile parţiale cu mai puţin de un an înaintea celor la termen.

“În cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar fi trebuit adoptate astfel încât să intre în vigoare pe 4 mai 2015”, arată Ana Maria Pătru. Până pe 4 mai, Guvernul nu a emis însă nicio hătărâre în acest sens, chiar dacă atât Internele, cât şi Ministerul Dezvoltării au fost „informate periodic” de AEP despre „datele-limită până la care pot fi organizate alegerile parţiale respective”.


Intră acum și în grupul de