Primarul Sucevei: „Trebuie să fim pregătiţi ca pe axa de turism să promovăm Curtea Domnească”

Municipiul Suceava este pregătit să depună pe axa de turism proiectul de reabilitare şi punere în valoare a Curţii Domneşti, în condiţiile care, din câte a înţeles primarul Ion Lungu de la autorităţile centrale, ghidul general pentru POR 2014-2020 ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în luna iunie.

Potrivit edilului-şef, pentru definitivarea proiectului mai sunt de depus acte suplimentare pentru privind relaţionarea dintre situl Curtea Domnească cu zonele adiacente.

curtea domneasca suceava

„Trebuie să fim pregătiţi ca pe axa de turism să  promovăm Curtea Domnească”, a declarat Ion Lungu, în conferinţa de presă susţinută miercuri la sediul Primăriei municipiului Suceava.

Amintim că studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena Teatro SL, iar lucrările vor costa aproximativ 17 milioane de euro, din care 9 milioane de euro lucrări de construcţii-montaj.

Curtea Domnească va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă, în formă de U ce va folosi zidurile actuale şi păstrează arhitectura medievală, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti, sală de recepţie, expoziţie permanentă, sală pentru expoziţii temporare, dar şi un centru de studii medievale.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în 2011, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti.

Autorităţile sucevene doresc ca prin acest proiect, Curtea Domnească, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.