56 de percheziţii în judeţul Suceava pentru destructurarea a trei grupări de contrabandişti de ţigări. Prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Suceava și procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează, luni, 70 de percheziții, din care 56 în judeţul Suceava,  pentru destructurarea a trei grupări specializate în contrabandă cu țigarete, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate, luni, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii  D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava efectuează 70 de percheziţii domiciliare în 9 județe și în București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Sunt efectuate 56 de percheziţii în județul Suceava, trei  în Covasna, câte două în Harghita, Brașov și Ilfov și câte una în Bacău, Vrancea, Mureș, Prahova și București.

perchezitii politisti (1)

La acţiune participă și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din Botoșani, Bacău, Iași, Vaslui, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna, București, Ilfov, Vrancea și Ploiești.

De asemenea, la activități participă și polițiști de la serviciile pentru acțiuni speciale din  Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița-Năsăud și Iași, precum și jandarmi.

În comunicatul IPJ se precizează că din cercetări a reieșit că, în perioada 2012-2014, pe raza municipiului Fălticeni și a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupări infracționale organizate în scopul săvârșirii de infracțiuni de contrabandă, pentru obținerea de beneficii financiare.

Unul dintre grupurile infracționale organizate ar fi desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia).

Liderii grupurilor infracționale organizate ar fi coordonat achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava, care își au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene.

Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate ar fi identificat cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Brașov, Mureș, Prahova și din municipiul București, care ar fi sprijinit grupul infracțional organizat prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă.

Transporturile cu țigarete s-ar fi efectuat între orele 18.00 și 08.00, fiind folosite drumuri puțin circulate, pentru a putea fi observate cu ușurință mașinile organelor de poliție. Persoanele care asigurau traseul de deplasare ar fi efectuat măsuri de contrafilaj, pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de polițiști.

Autoutilitarele folosite la transportul ţigaretelor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor de provenienţă extracomunitară.

Beneficiarii ar fi achitat liderilor grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea ţigaretelor, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigaretelor, fie folosind sisteme de transfer rapid de numerar din cadrul staţiilor de alimentare cu carburanți, apelându-se pentru trimiterea și ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul și destinatarul real al acestor sume de bani.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava vor fi conduse 44 de persoane, pentru audieri.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 3.500.000 de euro.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – Inspectoratul general al Poliției Române, al Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă.