Cu ochii pe turişti! La Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi montate camere video


Intră acum și în grupul de

Un regulament de vizitare va fi instituit la Cetatea de Scaun a Sucevei în scopul evitării producerii de accidente sau protejării instalaţiilor care vor fi montate în monument, a anunţat, vineri, şeful administraţiei judeţene sucevene Cătălin Nechifor.

Totodată, potrivit declaraţiilor făcute vineri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele CJ Suceava, va fi montat un sistem de supraveghere video de monitorizare cu personal limitat care va putea comunica, audio, cu turiştii aflaţi în complex pentru a oferi diverse recomandări, în cazul în care aceştia sunt în dificultate sau un respectă regulamentul de vizitare.

cetatea de scaun lucrari reabilitare (7)

„Nu putem aduce paznici suplimentari”, a explicat Nechifor, care a menţionat că legislaţia nu permite noi angajări.

Cetatea de Scaun a Sucevei este restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, finalizarea proiectului fiind prevăzută pentru data de 7 august.

Proiectul tematic ce va fi pus în aplicare la Cetatea de Scaun după finalizarea lucrărilor de reabilitare, restaurare şi consolidare, va pune accent pe rolul militar al acestei construcţii, dar va pune accentul şi pe personalităţile epocii.

Din cauza condiţiilor de microclimat greu de menţinut în cetate, cu excepţia lapidariului, toate celelalte exponate vor fi replici după piese originale existente la Muzeul Bucovinei sau în alte muzee.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.


Intră acum și în grupul de