Cod galben de furtuni în judeţul Suceava. Sunt vizate localităţi din jumătatea estică şi din zona de munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi până la ora 15.15 pentru judeţul Suceava. Este vizată jumătatea de est și zona de munte a județului inclusiv localitățile Fălticeni, Bogdănești, Dolheștii Mari, Dolhasca, Boroaia, Satu Mare, Dornești și Broșteni.

furtuna, grindina 1

Potrivit avertizării se vor semnala cantități de apă ce pot atinge și depăși punctiform 25…30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat duminică informarea meteo pentru perioada următoare, menţionând că după valul de căldură, instabilitatea atmosferică se va accentua.

Astfel, potrivit sursei citate, duminică 14 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în zonele de câmpie, iar luni 15 iunie, canicula va persista în Câmpia Română, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei.

Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

 

Începând cu seara zilei de duminică 14 iunie, până la sfârşitul zilei de marţi 16 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Pe arii restrânse va cădea grindină.