Holzindustrie Schweighofer acuzată de un prejudiciu de 130 de milioane de euro prin măsluirea volumului de lemn prelucrat


Intră acum și în grupul de

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este acuzată de asociaţia Neuer Weg că ar fi prejudiciat statul român şi furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro.

Într-un raport al organizaţiei non-guvernamentale Neuer Weg, citat de ziarul Bursa, se  arată că Holzindustrie Schweighofer, condusă de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, utilizează, în cel puţin două dintre cele trei fabrici ale sale, echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10% mai mic decât volumul real.

Potrivit asociaţiei, măsurătoarea funcţionează după principiul „clupei rotative” , iar Neuer Weg susţine că aceste echipamente de măsurare sunt folosite în fabricile companiei din Sebeş (Alba) şi Rădăuţi (Suceava), probabil şi în Reci (Covasna).

„Acest sistem măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10,2% mai mic decât volumul real. Astfel, firma a păgubit atât furnizorii români, cât şi statul (prin ANAF) cu o sumă de aproximativ 130 de milioane de euro, începând cu anul 2003 şi până în prezent” se arată în raportul citat care menţionează că potrivit unor documente al Biroului Român de Metrologie Legală (BRML), firma Holzindustrie Schweighofer ar fi comunicat acestei autorităţi, în mod repetat, „informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare „viciat” al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund”.

„Până în prezent, această problemă nu a fost cunoscută publicului general şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie – din lipsă de informare şi/sau poate chiar din complicitate”, consideră reprezentanţii organizaţiei, care au menţionat: „Echipamentele de măsurare ale HS de la fabrica Reci din Covasna au fost date în folosinţă în mod ilegal, odată cu punerea în funcţiune a întregii fabrici (şi ea ilegală), fără să se fi cerut şi obţinut de la BRML o aprobare de model şi verificarea metrologică iniţială. Astfel, firma a încălcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legală. Totuşi, BRML a omis să constate la Reci, în mod oficial, funcţionarea ilegală a acestor echipamente de măsurat”, se arată în raportul Neuer Weg.

lemne

Reprezentanţii companiei austriece au negat acuzaţiile şi susţin că raportul publicat de Neuer Weg este o poveste inventată, prin care asociaţia a vrut să prejudicieze imaginea Holzindustrie Schweighofer.

„Întregul articol publicat de Neuer Weg este, din nou, un amestesc nefericit dintr-o poveste inventată de cineva care nu este un expert şi care vrea doar să facă rău companiei noastre, fără nici un motiv. De la demararea activităţii fabricilor de cherestea până în octombrie 2014, am folosit un sistem de măsurare electronic, care a fost verificat de către institute independente, şi care este utilizat în prezent în multe state membre ale UE pentru măsurarea şi clasificarea buştenilor. Începând cu luna octombrie 2014, din cauza schimbărilor legislative, am fost nevoiţi să limităm utilizarea facilităţilor noastre de măsurare computerizată, care sunt printre cele mai moderne din Europa, doar pentru nevoile legate de procesul tehnologic. Aşa cum specialiştii din industria lemnului din România cunosc, actualmente, măsurarea lemnului relevantă pentru determinarea preţurilor, înregistrare etc. se face direct şi manual în pădure / depozitul de buştean, aşa cum este prevăzut de noua legislaţie românească (HG 470/2014). Prin urmare, aşa-numitele „concluzii” ale raportului sunt bazate pe presupuneri greşite. Ar trebui menţionat faptul că măsurarea electronică este cu siguranţă şi mult mai precisă decât orice măsurătoare manuală. Măsurarea electronică este o metodă aplicată şi recunoscută pe plan internaţional, dar România face o excepţie. Suntem foarte surprinşi şi ne întrebăm de ce ar denunţa cineva un standard european şi întreaga industrie europeană a lemnului ca fiind înşelătoare şi ar face afirmaţii nefondate, inclusiv despre acţiuni ilegale. Deoarece astfel de acuzaţii sunt foarte dăunătoare pentru imaginea şi activitatea noastră, compania ia în considerare demararea unor demersuri legale necesare”, au arătat reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.


Intră acum și în grupul de