Nechifor: „Suceava-capitală culturală europeană” e de fapt un proiect al Bucovinei istorice


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

Catalin Nechifor

„Avem o varianta de a ajuta la conceptul  Suceava- capitala culturala europeana, daca CL va dori. La CL au fost decizii schimbate in scurt timp, dintr-o parte in alta. S-au organizat sedinte de indata si foarte indata. Ca masura de precautie ca sunt concediile, am luat decizia ca daca CL vrea sa faca ceva cu adevarat, noi sa fim de acord cu asta. Am demonstrat inca odata ca in CJ nu exista patima politica si nici cearta. Asta demonstreaza buna sa functionare.

Si eu la un moment dat, cand eram parlamentar european, am venit catre CL Suceava cu ideea de a implementa un asemenea proiect de capitala europeana. Am vorbit si cu Flutur, dar nu s-a miscat nimic de atunci pana acum. Daca porneam un pic mai devreme, eram mai relaxati. CJ organizeaza un numar important de evenimente majore. Sunt duble fata de 2012. Acum am integrat un alt concept cu dispersie teritoriala.

Festivalul International al Scolilor de Teatru e in sine un concept in care Suceava e capitala culturala. Daca ne gandeam doar la conceptul asta, doar strict pe municipiu, nu aveam nicio sansa. Lucrand insa in echipa, putem pune mana de la mana ca sa conturam acest concept. Nu e chestie de fizica cuantica elaborarea acestui proiect, avem oamenii care sa-l poata face. Trebuie si o echipa de coordonare clar definita in care sa fie integrati oameni din CJ,  muzeu, Centrul Cultural, de la primariile asociate. Daca CL decide, noi vom fi parteneri.

Vreau sa profit de ocazie si intre 5-9 august, cand vor fi prezenti presedintii din Schwaben, Mayenne şi Cernauti la Turneul celor patru regiuni. Sunt convins ca si ei vor achiesa la idee pentru ca ne dorim un proiect care sa depaseasca judetul si sa fie unul al Bucovinei istorice.

Cred ca suntem intr-o situatie speciala geopolitica.  Suntem obligati sa intarim relatiile transfrontaliere cu cei care ne sunt apropiati.

UE e a regiunilor. Un proiect cultural care sa includa Suceava si Cernauti si cu sustinere din Germania poata sa insemne ceva si sa demonstreze ca la capatul Europei avem viziuni si seamana cu cele care au stat la baza uniunii otelului si carbunelui. Asta e propunerea pe care o fac catre CL. Eu cred ca inca avem timp suficient sa lucram proiectul.

Daca cei din CL sunt de acord sa demaram, noi nu vom fi impotriva. Foarte important e sa vorbim aceeasi limba. Am sentimentul ca vorbim mai multe limbi.

Hai sa spunem toti in limba romana daca facem sau nu. Suceava-capitala culturala europeana e de fapt un proiect al Bucovinei istorice.

Asta ar insemna reinventarea Bucovinei istorice. Acum, in UE, unii vor separarea, dar noi vrem opusul, sa lucram impreuna pentru o buna dezvoltare, intr-o zona unde traiesc evrei, poloni, ucraineni si romani cu totii. Asta e unicitatea Bucovinei. La Podul Iloaiei nu cred ca se intampla ceva cultural. Noi, la Moldova Sulita, avem un Festival al Hutulilor.

Poate tot raul e spre bine. Ma uit si la aplicatiile celorlalti. Ganditi-va si la ce face Rotary de patru ani si e important si ne avantajeaza faptul ca suntem ultimii si venim cu un produs, sper eu, mai bun si altfel construit decat al celorlalti. Venim noi la spartul targului, dar venim cu altceva. Chiar daca e tarziu, hai sa o facem. Nu am nici o problema sa muncesc toata vara la acest proiect.

Sper sa nu se supere nimeni. Daca era implicata doar Suceava ca municipiu, nu aveam nicio sansa, dar asa, cred ca suntem unici in Romania.

Fac un apel catre colegii primari sa faca un calcul si sa incerce sa majoreze salariile oamenilor din subordine. Dupa rectificarea de saptamana viitoare, sper sa avem posibilitatea sa oferim cresterile salariale. La CL Suceava se pot gasi solutii. Recomandarea catre toti primarii e ca in limita bugetului, chiar si cu 2,3, 7 % sa isi poata stimula oamenii din subordine care au un grad de incarcare foarte mare.

Nu poti comenta un vot la nivelul PSD. Ne-am tot obisnuit sa comentam. Asta e treaba presei, sa comenteze. M-am invatat sa respect votul si chiar daca asta nu imi place. Nu voi comenta nici decizia celor din PNL in privinta dlui Nita.

Sunt genul de om care comunica ce am facut si nu ce vom face. Voi spune ceva cand am garantii ca se intampla. Nu doresc sa vorbesc ce vom face in cazul vicepresedintelui CJ.

Voi anunta dorinta de a candida la sefia PSD Suceava sau nu, intai colegilor de partid, si apoi presei.

Undeva la inceput de august, vom demara procedurile de reautorizare pentru aviatia civila pe Aeroportul Suceava. Suntem in grafic cu lucrarile. Suntem la etapa la care vom turna ultimul strat de asfalt pe toata suprafata de miscare. Vor trece si cele 28 de zile de maturare a betonului. La turnul de control sunt progrese importante. Mai sunt mici chestiuni de reglat cu proiectantul, dar le vom depasi. Nu exista blocaje de plati.

Cei care veneau de regula pe Suceava vor fi informati ca aeroportul e din nou functional si putem oferi tratament de zona VIP.”

 

 


Intră acum și în grupul de