Averile a 14 suceveni cu „risc fiscal” verificate de ANAF. Suceava pe al treilea loc ca număr de averi verificate după Ilfov şi Bucureşti

ANAF verifică averile unui număr de 14 suceveni potrivit unei situaţii prezentate de instituţie.

Astfel, în toată ţara sunt verificate 313 averi ale unor persoane cu „risc fiscal”, din care 34 în Ilfov, 31 în Bucureşti şi 14 în Suceava.

În judeţele Buzău şi Tulcea sunt verificate câte zece averi, iar în fiecare din celelalte judeţe sunt verificate mai puţin de zece averi.

ANAF nu a anunţat numele vizate, iar în primă fază sunt verificate mai multe documente legate de dobândirea averilor persoanelor identificate cu „risc fiscal”.

Lista anaf

 

Aproape 8.000 de români au ajuns pe lista neagră a Fiscului, fiind declaraţi suspecţi şi încadraţi în categoria persoanelor cu „risc fiscal ridicat” şi vor ajunge să le dea explicaţii inspectorilor ANAF şi să justifice diferenţele dintre venituri şi cheltuieli. Fiecare nu şi-ar fi declarat anual, din calculele Fiscului, peste un milion de lei – 220.000 de euro – în perioada 2011-2013, însă problema este că momentul de referinţă este 2011, fără a se ţine cont de patrimoniul de până atunci. Cum se poate ca aproape 8.000 de persoane să devină „suspecţi” fără să se ştie câţi bani aveau la începutul perioadei de control? Consultanţii fiscali spun că legea e proastă, iar instrumentele Fiscului fac actul normativ greu de aplicat, ceea ce poate duce la abuzuri. „O prevedere normativă din dreptul românesc ce dispune dreptul înaintaşilor noştri probabil mult mai inteligenţi decât noi, dreptul roman, stabileşte faptul că posesia de bunuri mobile circulante este prezumată ca fiind legală prin simpla deţinere”, explică ei. Deocamdată, reprezentanţii Fiscului nu au dat vreo explicaţie referitoare la abuzurile care ar putea apărea, preferând să justifice PR-istic operaţiunea prin care i-a pus pe români pe lista suspecţilor de evaziune cu scoaterea în faţă, la grămadă, a maneliştilor, „patronilor bogaţi de firme sărace” sau a cămătarilor. Asta în condiţiile în care, într-un ghid dat publicităţii, pe lista Fiscului apar persoanele care se ocupă cu cămătăria sau traficul, infracţiuni potrivit legii penale.