Ursul care s-a plimbat pe străzile Sucevei, surprins de camerele de supraveghere ale Primăriei. Vezi ce măsuri a luat prefectul pentru prinderea animalului

Camerele de supraveghere ale Primăriei Suceava au surprins un urs care s-a plimbat în noaptea de sâmbătă spre duminică prin municipiul reşedinţă de judeţ, a declarat, luni, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, care a precizat că imaginile au fost predate Poliţiei Suceava.

„A fost identificat pe camerele de supraveghere ale Primăriei. Nu este foarte clar, dar pare să fie un urs”, a spus viceprimarul, menţionând că Primăria a anunţat Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic.

lucian harsovschi (2)

Potrivit lui Harşovschi,  ursul a fost semnalat duminică dimineaţa în jurul orei 4, în zona străzii Universităţii, în apropierea sediului Poliţiei Municipale, după care a fost văzut de martori oculari în zona străzii Oituz şi apoi a plecat spre comuna Şcheia.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat că nu au apărut noi informaţii privind prezenţa acestui urs.

„Nu l-a mai văzut nimeni”, a spus Ciobanu, precizând că dacă ursul va fi localizat, silvicultorii vor sprijini capturarea lui în condiţiile legii.

Sorin Ciobanu

La rândul său, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a făcut luni un apel către toţi cetăţenii să sesizeze la numărul de urgenţă 112 orice informaţie cu privire la prezenţa ursului în municipiul Suceava, informaţii care pot constitui un real sprijin în acţiunea de identificare şi capturare a ursului .

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat, în cursul zilei de luni, la sediul instituţiei o şedinţă operativă pentru stabilirea măsurilor şi responsabilităţilor în vederea identificării şi capturării exemplarului de urs brun (Ursus arctos), a cărui prezenţă a fost semnalată în municipiul Suceava, prin apelul la numărul unic de urgenţă 112.

La întâlnire au participat factorii de decizie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Poliţiei Locale, Direcţiei Silvice, Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Harasim a declarat că în cadrul întâlnirii s-a stabilit un plan comun de măsuri pe linia siguranţei publice, cuprinzând primele acţiuni: identificarea zonei în care îşi face simţită prezenţa ursul, cât şi prevenirea populaţiei asupra limitării deplasării în acel perimetru, concomitent cu anunţarea Primăriei municipiului Suceava, care potrivit legii are obligaţia de a acţiona prin structurile specializate pentru capturarea animalului.

Harasim (6)

„Menţionăm că, în conformitate cu art.34 alin.(1) din Legea nr. 407/2006, Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, modificată şi completată prin Legea nr. 149/2015, Consiliul Local al municipiului Suceava are obligaţia de a solicita gestionarului fondului cinegetic limitrof recoltarea exemplarului de urs.

Considerând siguranţa cetăţenilor un deziderat prioritar, am solicitat reprezentanţilor instituţiilor abilitate să depună toate eforturile necesare pentru identificarea şi capturarea exemplarului de urs brun şi să ne informeze permanent asupra derulării demersului de prindere al acestuia”, a arătat prefectul judeţului Suceava.

În pădurile administrate de Direcţia Silvică Suceava trăiesc 164 de urşi.