A apărut înregistrarea video cu anunţul făcut de colonelul ucrainean responsabil cu înfiinţarea brigăzii de luptă împotriva României. Nechifor: Am simţit un fior rece când am auzit

Primele imagini filmate cu declaraţiile oficialilor armatei ucrainene care au anunţat înfiinţarea brigăzii de luptă împotriva României pentru apărarea teritorului Bucovinei au fost publicate miercuri de presa din Cernăuţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că a simţit un fior rece când a auzit că în Ucraina, la Cernăuţi, se înfiinţează o brigadă care să lupte împotriva României.

nechifor (6)

 

Nechifor a spus în emisiunea Ora de politică de la Intermedia TV că România este într-un spaţiu geo-politic foarte complicat şi că chiar dacă acum toată Europa este atentă la Siria şi spaţiul adiacent, există în Ucraina în continuare un spaţiu de instabilitate.

„Când veneam de la Bucureşti spre Suceava am simţit un fior rece văzând că în Ucraina, la Cernăuţi, se constituie acea brigadă montană de luptă împotriva României pentru a salva interesele teritoriale ale Ucrainei”, a spus Nechifor.

Ministerul de Externe al României a anunţat, miercuri, că “a instructat Ambasada României la Kiev şi Consulatul general al României la Cernăuţi să verifice autenticitatea informaţiilor vehiculate în spaţiul mediatic”.

 

Referitor la informaţiile vehiculate în mass-media la 21 septembrie 2015, cu privire la înfiinţarea, în Bucovina, a brigăzii 128 vânători de munte, din cadrul armatei ucrainene, cu misiunea „de  apărare în faţa unor posibile pretenţii ale României asupra acestei regiuni’”, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în 21 septembrie 2015, MAE a instructat Ambasada României la Kiev şi Consulatul general al României la Cernăuţi să verifice autenticitatea informaţiilor vehiculate în spaţiul mediatic.

„Pe data de 22 septembrie 2015, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. A fost transmisă dorinţa părţii române de a obţine, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informaţii complete şi verificate privind veridicitatea celor circulate în mass-media pe această temă. S-a exprimat speranţa fermă că statul ucrainean nu a întreprins o astfel de măsură, în condiţiile în care, prin atitudinea şi acţiunile sale România susţine necondiţionat independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimând în mod repetat aprecierea statului vecin pentru poziţiile constante şi ferme ale României. S-a convenit să se rămână în dialog, pentru clarificarea acestor informaţii.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să monitorizeze acest subiect, până la clarificarea definitivă”, se arată în comunicat.

Agenţia rusă TASS a anunţat înfiinţarea noii brigăzi a armatei ucrainene potrivit declaraţiilor comandantului brigăzii, colonelul Vasyl Zubanych, precum şi de la șeful Departamentului de organizare-mobilizare din cadrul comandamentului operativ Zapad (Vest), colonelul Viktor Kevljuk.(FOTO)

Armata Viktor Kevliuk ucraina

 

“Ministrul Apărării al Ucrainei a luat decizia de forma o nouă brigadă montană de asalt cu numărul 10. Locul de cartiruire al brigăzii va fi Kolomyia. Avem sarcina de a vedea ce a rămas acolo din obiectivele militare, de a desfășura acțiuni de reconstrucție și reutilare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm pe bază de contract în jur de o mie de voluntari”, ar fi declarat Kevljuk în oraşul Ivano-Frankivsk.

 

Potrivit acestuia, “obiectivul principal al brigăzii este apărarea în fața unor ipotetice pretenții teritoriale asupra Bucovinei din partea României”. Totuşi, mai există un teritoriu unde ar putea fi nevoie de combatanți care “să știe să lupte foarte bine în munți — Crimeea”.

Conform planificării, procesul de constituire a noii brigăzi ucrainene se va finaliza până la 30 octombrie.

Informaţia a fost dezminţită de mai mulţi analişti politici din Ucraina şi România, din motivul preluării ştirii de la agenţia rusească TASS, însă potrivit televiziunii publice „3 Studio” din regiune, conferinţa de constituire a brigăzii a avut cu adevărat loc la 21 septembrie la Ivano-Frankivsk scrie site-ul cernăuţean bucpress.eu care prezintă şi materialul video.

Experţii politici susţin că informaţia respectivă nu se înscrie în procesul de apropiere a Ucrainei de România în ultima vreme, mai ales pe fondalul conflictului din Donbas, Kievul fiind sprijinit în diferite moduri de Bucureşti, comentează site-ul cernăuţean.